Union banka podala návrh na vyrovnání s věřiteli

14.04.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Union banka dnes podala Krajskému soudu v Ostravě návrh na vyrovnání s věřiteli. Jeho podstatou je zaplacení 30 procent nominální hodnoty pohledávek věřitelů včetně úroků nejpozději do dvou let.

Vedení Union banky, která je podle mimořádného auditu společnosti HZ Praha v úpadku, upřednostňuje vyrovnání před konkursem.

"Ze závěru auditu jsme usoudili, že soudní vyrovnání bude nejvýhodnějším řešením současné situace pro všechny věřitele banky. V případě konkursu bývá výtěžnost pohledávek oproti vyrovnání nižší a navíc doba vypořádání bývá mnohem delší," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Petr Votoupal. Podle něho je cílem vyrovnání zachování Union banky jako podniku, zaměřeného na správu aktiv (asset management). "Počítáme se zachováním části pobočkové sítě a využitím know-how banky," řekl Votoupal. To je také součástí dohody se společností Goldman Sachs, která by mohla být garantem dodržení finančních podmínek v průběhu vyrovnání.

Podle výsledků auditu se pohybuje likvidační hodnota Union banky v rozmezí 8-11 miliard korun, přičemž závazky ústavu dosahují 19,17 miliardy korun. Obě tyto částky budou pravděpodobně nižší o 1,4 mld. Kč v případě ukončení smluvního vztahu s Českou finanční, s.r.o. V současné době disponuje banka zhruba 1,8 miliardy korun likvidních prostředků, z čehož budou podle návrhu na vyrovnání uhrazeny přednostní pohledávky vůči státu a zaměstnancům ve výši 390 milionů korun.

Klientům Union banky bude vyplácet 90 procent pojištěných vkladů Fond pojištění vkladů až do výše 25 tisíc EUR (zhruba 800 tisíc korun) prostřednictvím GE Capital Bank, a to od 19. května 2003.

Zdroj: tisková zpráva UB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ