Zkrachovala vaše banka? Běžte si pro své peníze!

29.04.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Za necelý měsíc se klienti Union banky konečně dostanou ke svým penězům, které jsou už od půlky února blokovány. Klienti Plzeňské banky jsou bez peněz od března. Co potřebujete k tomu, abyste dokázali, že Vaše peníze jsou opravdu Vaše?

Už uplynuly více než dva měsíce od doby, kdy se dveře Union banky zavřely a Česká národní banka zahájila správní řízení na odebrání bankovní licence. O měsíc později se do velkých problémů dostala také Plzeňská banka, která je v současné době již v konkurzu. V obou těchto případech obdržel Fond pojištění vkladů oznámení ČNB o neschopnosti bank dostát svým závazkům. Na základě tohoto oznámení zahájil Fond jednání s bankami vedoucí k zahájení výplat a také začal vybírat banky, které by mohly výplatu ralizovat.

Dle zákona o bankách musí Fond pojištění vkladů zahájit výplaty náhrad do tří měsíců. V případě Union banky je již rozhodnuto. Fond obdržel souhlas Ministerstva financí ČR a ČNB a výplaty budou zahájeny 17. května 2003 prostřednictvím obchodních míst GE Capital bank. Klienti Plzeňské banky si budou muset na své peníze ještě chvíli počkat. V současné době probíhá příprava podkladů a výplata vkladů bude zahájena nejpozději do 20. června 2003, jak stanoví zákon. Zatím se však neví, prostřednictvím které banky budou výplaty probíhat. To je stále ještě předmětem jednání. 

Lidé, kteří měli své úspory uloženy v Union bance, si tedy mohou od soboty 17. května začít pro své peníze chodit. GE Capital bank k tomu poskytla prostor na 78 pobočkách, které jsou umístěny co nejblíže pobočkám krachující Union banky. GECB nabídne těmto klientům (fyzickým osobám) hotovostní nebo bezhotovostní způsob výplat (převodem na zvolený účet). Právnickým osobám bude celá částka vyplacena vždy bezhotovostně převodem na zvolený účet.

Ke dni 17. května však budou zahájeny výplaty náhrad pouze ke korunovým účtům. Ti co měli u banky vedeny i devizové účty musejí mít ještě chvíli strpení, neboť výplaty těchto klientů budou zahájeny později. A jaký je důvod tohoto posunu? Devizové vklady jsou vypláceny v korunách a přepočítávají se podle kurzu ČNB ke dni vyhlášení platební neschopnosti (tedy 21.2.2003). Ale v případě, že bude kurz ze dne 17.5.2003 pro klienta výhodnější, budou devizové vklady přepočteny tímto kurzem. Klienti tak musí počítat se zdržením výplaty až do doby, kdy dojde k přepočítání příslušných účtů a připravení kompletních podkladů pro jejich výplatu. Takže pokud máte v bance kromě korunového účtu veden i účet devizový, počítejte s tím, že budete na výplatu veškerých vašich prostředků muset ještě chvíli počkat. To samé bude samozřejmě platit i pro klienty Plzeňské banky, (ovšem se zhruba měsíčním zpožděním), neboť tyto skutečnosti jsou dány zákonem o bankách (č. 21/1992 Sb).

Po datu zahájení výplat se mohou klienti dostavit na pobočku vyplácející banky, kde jim bude po předložení požadovaných identifikačních dokladů (viz níže) vyplacena náhrada v zákonné výši, tj. 90% zůstatku vkladu včetně úroků ke dni zahájení výplat, maximálně však 25 000 euro pro jednu oprávněnou osobu. Ekvivalent limitu v českých korunách se přepočítává podle kurzu vyhlášeného Českou národní bankou ke dni, kdy bylo Fondu pojištění vkladů doručeno písemné oznámení České národní banky o platební neschopnosti banky. V případě Union banky se tak stalo 21.2.2003 a částka tedy činí 793 375,- Kč. U Plzeňské banky je to 20.3.2003, a její klienti mohou dostat maximálně 792 750,- Kč.

V případě, že má klient u dané banky více účtů, pak se účty sčítají a výplata je počítána z výsledného součtu. Pokud má klient závazek v bance, odečítá se tento závazek od jeho pohledávky a výplata je počítána z výsledného rozdílu.

Požadované doklady pro výplatu náhrad

Výplaty pojištěných vkladů fyzickým osobám jsou vázány na rodné číslo, a tedy klientům bude stačit k výplatě pouze platný průkaz totožnosti:

  • Osoba se státní příslušností ČR - platný občanský průkaz (nesmí být poškozený, ani nesmí mít ustřežené rohy)
  • Cizí státní příslušník se musí prokázat platným cestovním pasem. U občanů Slovenské republiky stačí i občanský průkaz.
  • Cizí státní příslušník s trvalým nebo přechodným pobytem na území ČR - průkaz o polení k trvalému nebo dlouhodobému pobytu na území ČR a pas.

Pokud se majitel vkladu rozhodne pověřit k převzetí výplaty jinou osobu, musí mít tato oprávněná osoba notářsky ověřenou plnou moc vystavenou výhradně pro výběr náhrady z FPV.

V případě úmrtí původního vkladatele, vyplácí se vklady pouze dědicům, kteří jsou k této výplatě oprávněni v pravomocném usnesení soudu o dědictví. Dědicové musejí předložit jeho originál nebo úředně ověřenou kopii.

Fyzické osoby - podnikatelé musejí předložit doklad prokazující oprávnění k podnikatelské činnosti - živnostenský list, koncesní listina případně jiný dokument, který je opravňuje k provozování určité činnosti (příp. spolu s dokladem o přidělení IČO). Svoji totožnost potom prokazují stejně jako fyzické osoby.

U právnických osob jsou výplaty vázány na IČO a tedy k výplatě bude zapotřebí výpis z obchodního rejstříku, příp. jiného rejstříku ne starší než jeden měsíc. Banky neakceptují výpis z rejstříku pořízený prostřednictvím Internetu, který má pouze informativní charakter. Za právnickou osobu může požadovat náhradu vkladů statutární orgán, prokurista, likvidátor nebo správce konkurzní podstaty. Právnické osoby, které se nezapisují do obchodního, příp. jiného rejstříku se prokazují registrací u příslušného orgánu státní správy.

Další informace lze získávat průběžně na internetových stránkách Fondu pojištění vkladů a na vývěskách a internetových stránkách a Union banky, GE Capital bank i Plzeňské banky.

A ještě jedna rada na závěr. Pokud nejste zrovna závislí na prostředcích, které ve zkrachovalé bance máte uloženy, nemusíte nikam spěchat. Výplata vkladů bude probíhat celých 5 let. Máte tedy dostatek času. Během prvních dnů od zahájení výplaty vkladů se dá očekávat velký nápor klientů a dlouhé fronty na pobočkách bank, které budou vklady vyplácet. Rozhodně se Vám vyplatí pár dní vyčkat, až největší nápor opadne. Určitě si tak ušetříte spoustu času a nervů.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ