Co dělat, když chci dostat peníze ze zkrachovalé banky?

02.05.2003 | , Finance.cz
BANKOVNICTVÍ


Také se Vám stalo, že Vaše peníze zamrzly v krachující bance a čekáte, až začne Fond pojištění vkladů peníze vyplácet? Jaké doklady budete potřebovat, abyste dokázali, že Vaše peníze jsou opravdu Vaše?

Dle zákona o bankách musí Fond pojištění vkladů zahájit výplaty náhrad vkladů do tří měsíců od obdržení oznámení od ČNB o neschopnosti banky dostát svým závazkům (platební neschopnost banky).
Po předložení požadovaných dokladů na pobočce banky, která je vyplácením vkladů pověřena, Vám bude vyplacena náhrada v zákonné výši 90 % zůstatku vkladu včetně úroků ke dni zahájení výplat, maximálně však 25 000 euro pro jednu oprávněnou osobu. Ekvivalent limitu v českých korunách se přepočítává podle kurzu vyhlášeného Českou národní bankou ke dni, kdy bylo Fondu pojištění vkladů doručeno písemné oznámení České národní banky o platební neschopnosti banky.

Jaké doklady tedy budete muset předložit?

Fyzické osoby - výplaty jsou vázány na rodné číslo:

  • Osoba se státní příslušností ČR - platný občanský průkaz (nesmí být poškozený, ani nesmí mít ustřežené rohy)
  • Cizí státní příslušník se musí prokázat platným cestovním pasem. U občanů Slovenské republiky stačí i občanský průkaz.
  • Cizí státní příslušník s trvalým nebo přechodným pobytem na území ČR - průkaz o polení k trvalému nebo dlouhodobému pobytu na území ČR a pas.
  • Pokud se majitel vkladu rozhodne pověřit k převzetí výplaty jinou osobu, musí mít tato oprávněná osoba notářsky ověřenou plnou moc vystavenou výhradně pro výběr náhrady z FPV. 
  • V případě úmrtí původního vkladatele, vyplácí se vklady pouze dědicům, kteří jsou k této výplatě oprávněni v pravomocném usnesení soudu o dědictví. Dědicové musejí předložit jeho originál nebo úředně ověřenou kopii.

Fyzické osoby - podnikatelé - doklad prokazující oprávnění k podnikatelské činnosti

  • Živnostenský list, koncesní listina či jiný dokument, který opravňuje k provozování činnosti (příp. spolu s dokladem o přidělení IČO)
  • Průkaz totožnosti - stejně jako Fyzická osoba

Právnické osoby - výplaty jsou vázány na IČO

  • Výpis z obchodního rejstříku, příp. jiného rejstříku (nesmí být starší než jeden měsíc)
  • Právnické osoby, které se nezapisují do obchodního rejstříku, příp. jiného rejstříku se prokazují registrací u příslušného orgánu státní správy
  • Za právnickou osobu může požadovat náhradu vkladů statutární orgán, prokurista, likvidátor nebo správce konkurzní podstaty.

Pokud máte v krachující bance kromě korunového účtu i účet devizový, počítejte s tím, že si své peníze nebudete moci vybrat hned první den zahájení výplat. Výplaty devizových vkladů budou zahájeny až později. A jaký je důvod? Devizové vklady jsou vypláceny v korunách a přepočítávají se podle kurzu ČNB ke dni vyhlášení platební neschopnosti. Ale pokud by pro klienta bylo výhodnější použít kurz ČNB ke dni zahájení plateb, má klient dle zákona nárok na doplacení příslušného rozdílu. Musíte proto počítat se zdržením výplaty až do doby, kdy dojde k přepočítání příslušných účtů a připravení kompletních podkladů pro jejich výplatu.
Výplata vkladů probíhá po dobu pěti led od zahájení.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BANKOVNICTVÍ