Dvě třetiny rakouských firem vidí v otevření trhu práce prospěch

28.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Celkem dvě třetiny rakouských firem věří, že mohou mít prospěch z květnového otevření pracovního trhu. Přes 60 procent firem zvažuje nábor zaměstnanců ze zemí, kterých se uvolnění trhu týká, 41 procent jich preferuje ve svých plánech nábor zaměstnanců z Česka. Vyplývá to z průzkumu pracovní agentury Trenkwalder mezi 395 rakouskými firmami.

Dne 1. května se otevře rakouský pracovní trh lidem z nových států Evropské unie - Maďarska, Slovenska, Slovinska, ČR, Polska, Estonska, Lotyšska a Litvy. Zaměstnanci z těchto zemí dostanou příležitost pracovat v Rakousku bez pracovního povolení. Rakouské firmy mají v souvislosti s uvolněním pracovního trhu poměrně pozitivní očekávání. Velký zájem budou mít podle průzkumu především o kvalifikované pracovníky, kterých je nyní na tamním trhu nedostatek.

Konkrétní plán zaměstnat pracovníky z nových členských států EU už má nyní přes šest procent firem, 40 procent je již zaměstnává. Jen 38 procent firem o tom, že by využila pracovní sily z nových zemí, zatím neuvažuje.

Průzkum také naznačuje, že je v Rakousku silná poptávka po potenciálních zahraničních pracovnících kvůli jejich profesním kvalitám a znalosti cizích jazyků. Přes 40 procent respondentů považuje kvalifikaci a 30 procent jazykové znalosti jako důvod vedoucí k uzavření pracovní smlouvy. Úspora nákladů je rozhodující pouze u 14 procent firem. To je prý dáno také poměrně přísnou rakouskou legislativou, která vyžaduje rovná odměňování.

Důležitou roli pro respondenty hraje územní dostupnost. Pro rakouské zaměstnavatele jsou nejatraktivnější pracovníci ze sousedních zemí. Konkrétní zájem o pracovníky z Maďarska projevilo 58 procent dotázaných. Tento výsledek je možné zčásti přičítat dohodě o odborném vzdělávání mezi Maďarskem a Rakouskem, která stanovuje mezistátně uznatelné školící programy. Srovnatelný zájem je i o pracovníky ze Slovenska (50 procent), Slovinska (44 procent) a České republiky (41 procent).

Překvapujícím výsledkem byl fakt, že dvě třetiny dotázaných nebyly dostatečně informovány o souvisejících změnách v legislativě, které přijdou po prvním květnu. Pouze 37 procent je dostatečně seznámeno se změnami.

Nejsilnější zájem o pracovníky z východních zemí EU se projevil v průmyslu (33 procent) a obchodě (29 procent) a mezi firmami, které potřebují především obchodní a technické pracovníky (obě skupiny 18 procent). Poptávku rovněž vykázaly stavební firmy (15 procent).

Trenkwalder jako lídr na trhu dočasného zaměstnávání vidí vývoj na trhu práce pozitivně a vítá liberalizaci. "Pro náš sektor uvolnění trhu vítáme. Máme ovšem realistický pohled na vznikající příležitosti a neočekáváme žádný zásadní příliv pracovních síl do Rakouska,” uvedl marketingový ředitel Trenkwalderu Hermann Mairhofer. Vzhledem k existujícímu přísnému legislativnímu rámci, který v Rakousku zaručuje rovné odměňování, nebude totiž podle něj možné zaměstnávat občany z nových členských zemí EU za méně výhodných podmínek.

Otevření trhu práce dává občanům "nových zemí EU" možnost využít práva pracovat v jiné zemi EU za stejných podmínek jako občané dané členské země. Přesto se od 1. května 2011 mohou vyskytnout některé překážky v podobě uznání odborné kvalifikace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK