Díky levným hypotékám si lidé pořizují větší a dražší byty

21.05.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Druhá etapa výstavby Slunečního města na Zbraslavi byla zahájena. Jedná se konkrétně o 116 bytů, které si lidé v převážné většině pořizují prostřednictvím hypotečního úvěru. Českomoravská hypoteční banka (ČMHB) podepsala novou smlouvu o spolupráci, navazující na smlouvu z 1. etapy výstavby.

"Díky vyšší dostupnosti hypoték, nízkým úrokovým sazbám a růstu čistých příjmů obyvatel se úvěry na nemovitosti stávají běžným finančním nástrojem. V poslední době navíc sledujeme trend, že si lidé pořizují větší byty. Větší rozloze bytu samozřejmě odpovídá i jeho vyšší cena," říká Jan Sadil, náměstek generálního ředitele ČMHB pro věci obchodní, a pokračuje: "Jako příklad lze uvést Sluneční město."

V první etapě výstavby 136 bytů ve Slunečním městě převládal zájem o byty 2+1 v ceně kolem dvou milionů korun, dnes je největší poptávka po 3+1 v ceně 2,5 milionu korun. Hypotéku na pořízení bytu si v první etapě vzalo 80 klientů, z toho 72 od ČMHB. Pokud jde o byty, jejichž výstavba byla nyní zahájena, téměř všechny již mají svého budoucího majitele.

Bohemia Real Invest (BRI) spolupracuje při poskytování hypotečních úvěrů s Českomoravskou hypoteční bankou od roku 1999, tj. od počátku výstavby Slunečního města. Podle slov Luboše Holana z BRI lze očekávat další nárůst zájmu o hypotéky. Již nyní je pravděpodobné, že počet klientů s hypotečním úvěrem se s každou etapou výstavby bude zvyšovat. L. Holan k tomu dodává: "Pouze jedna třetina zájemců o byt k nám přijde rozhodnuta, že si vezme hypoteční úvěr. Po zvážení všech nákladů spjatých s pořízením bytu však přistupuje k hypotéce většina klientů. Uvědomují si výhody hypotečního financování, a jsou rádi, že jim zůstanou peníze třeba na vybavení domácnosti nebo na dovolenou. Jde většinou o mladé lidi, často manžele s malými dětmi nebo těsně před uzavřením manželství a na počátku profesní kariéry."

Sluneční město je jeden z největších nově budovaných pražských obytných souborů s více než 500 byty, které se stanou domovem pro přibližně 1 500 osob. Výstavba je rozdělena do několika etap. BRI zvítězil v soutěži Sluneční město, protože nabídl výstavbu klasickým městotvorným způsobem.

Zdroj: tisková zpráva ČMHB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ