Union banka je v konkurzu

30.05.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Krajský soud v Ostravě dnes poslal Union banku do konkurzu. Union banka je podle rozhodnutí ostravského soudu od 19. května v likvidaci.

Rozhodnutí o konkurzu UB předcházelo úterní zamítnutí návrhu představenstva Union banky na povolení vyrovnání. Návrh na prohlášení konkurzu na UB podalo celkem 33 věřitelů, z nichž největším je Fond pojištění vkladů s pohledávkou kolem 12,3 miliardy korun.

Vstup konkurzní správkyně do UB podle soudce značně omezí funkci likvidátora, kterým je pražská společnost Value Added. Ta do UB vstoupila 19. května a podle hlavního likvidátora Petra Čermáka zatím stačila zadat provedení účetní závěrky ke dni přecházejícímu vstupu do likvidace. Ve středu také zahájila operace ke snížení nákladů banky. Přitom rozdala asi 640 zaměstnancům banky výpovědí. Podle jejího středečního rozhodnutí mělo v nové bance do konce roku zůstat zhruba 70 lidí.

Výplaty pojištěných částí vkladů UB provádí GE Capital Bank. Klienti zkrachovalé banky mají ze zákona nárok na výplatu 90 procent vkladu, maximálně necelých 800 tisíc korun. Na výplaty čeká asi 109 tisíc občanů a několik tisíc firem. Banka by jim dohromady měla vyplatit téměř 12,5 miliardy korun.

Zdroj informací: ČTK

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ