Radíme zadluženým: Soudní vymáhání dlužné pohledávky

05.05.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Došly vaše problémy s dluhy tak daleko, že čelíte soudnímu řízení? Poradíme vám třeba, jak se bránit proti platebnímu rozkazu.

V rámci třídílné minisérie se díváme na události, které mohou nastat, pokud se dlužník dostane do platební neschopnosti. V minulém dílu jsme probrali mimosoudní vymáhání, v řádcích níže se zaměříme na soudní řízení, v posledním dílu pak na samotnou exekuci.

Není-li věřitel s vymáháním své pohledávky úspěšný v rámci mimosoudního vymáhání, lze očekávat, že se svým nárokem obrátí na soud a podá proti dlužníkovi žalobu o zaplacení. Poradíme vám, jak postupovat v rámci soudního řízení a jakým způsobem se proti rozhodnutím soudu bránit.

Mohlo by vás také zajímat:


Náklady soudního řízení


S podáním žaloby o zaplacení souvisí navýšení dlužné pohledávky o náklady soudního řízení představované zejména hotovými výdaji účastníků řízení a jejich zástupců. Podáním žaloby o zaplacení vzniká věřiteli, nyní v postavení žalobce, poplatková povinnost. Soudní poplatek je jedním z nákladů řízení. Jeho výše činí minimálně 600,- Kč, je-li předmětem řízení částka nepřevyšující 15.000,- Kč. Činí-li žalobou požadované peněžité plnění více než 15.000,- Kč, odpovídá soudní poplatek 4% z této částky. Podál-li věřitel svůj návrh elektronicky, snižují se uvedené sazby soudního poplatku na polovinu. Významnou část nákladů soudního řízení, je-li účastník řízení zastoupen advokátem, představuje odměna právního zastoupení, kterou upravuje vyhláška č. 484/2000 Sb. Výše odměny je odvislá od výše peněžité částky, která je předmětem řízení s tím, že její minimální sazba činí 4.500,- Kč. Dále náklady právního zastoupení kromě hotových výdajů zahrnují i tzv. režijní paušály ve výši 300,- Kč za každý úkon právní služby dle advokátního tarifu. V souvislosti s podáním žaloby je tento paušál účtován za přípravu a převzetí zastoupení ve věci, podání žaloby a za další případná písemná vyjádření či účast právního zástupce při nařízeném jednání ve věci. K odměně právního zastoupení tak přibudou minimálně dva režijní paušály. Je-li právní zástupce žalobce plátcem DPH, pak musí dlužník počítat s navýšením nákladů soudního řízení rovněž o uvedenou DPH. Přistoupí-li tedy věřitel v rámci vymáhání své pohledávky k podání žaloby a bude-li ve sporu úspěšný, bude vám jako žalovanému uložena soudem povinnost zaplatit nejen dlužnou pohledávku, ale také nahradit náklady soudního řízení, jejichž minimální výše činí dle výše uvedeného 6.720,- Kč včetně DPH.


Platební rozkaz


Povinnost zaplatit dlužnou pohledávku vám může být uložena platebním rozkazem. Jsou-li pro jeho vydání splněny zákonné předpoklady, soud platebním rozkazem podané žalobě zcela vyhoví a uloží vám zaplatit peněžitou částku do 15 dnů od doručení platebního rozkazu. Proti povinnosti uložené platebním rozkazem se můžete bránit tzv. odporem, který musí být u soudu, který jej vydal, podán ve lhůtě 15 dnů od doručení. Za odpor je považován jakýkoli neformální projev vůči soudu, kterým sdělíte, že odmítáte plnit povinnost stanovenou výrokem platebního rozkazu. V případě nepodání odporu, má platební rozkaz účinky pravomocného rozsudku, tzn. že na jeho podkladě může věřitel za účelem vymožení předmětné peněžité pohledávky podat návrh na nařízení výkonu rozhodnutí či exekuce na váš majetek. Včasným podáním odporu dojde ke zrušení vydaného platebního rozkazu v celém rozsahu. K jeho zrušení dojde i v případě, napadnete-li podaným odporem pouze část platebního rozkazu např. vyjádříte-li nesouhlas s výší požadovaného příslušenství nebo stanovenou 15-ti denní lhůtou k plnění. Po zrušení platebního rozkazu, pokračuje soud v řízení a zpravidla nařídí ve věci jednání. Nutno doplnit, že v případě vašeho nesouhlasu pouze s uloženou povinností nahradit náklady soudního řízení, můžete tento samostatný výrok o náhradě nákladů soudního řízení napadnout odvoláním.


Průběh soudního řízení


Průběh soudního řízení se řídí zásadou projednací založené na součinnosti soudu s účastníky řízení. Z podané žaloby a vašeho vyjádření k ní učiněného např. v rámci podaného odporu, soud zjišťuje stanoviska účastníků řízení. Soud může ve věci rozhodnout i bez nařízeného jednání za předpokladu, že věc lze rozhodnout jen na základě předložených listinných důkazů a účastníci řízení se práva na projednání věci vzdali. V opačném případě nařídí ve věci jednání, ke kterému účastníky písemně předvolá. Nesouhlasíte-li s podanou žalobu, musíte ke svým tvrzením označit důkaz. Jedná se o tzv. důkazní povinnost. Máte-li například za to, že na poskytnutý úvěr jste zaplatili více než tvrdí žalobce, musíte uvedené prokázat, tzn. doložit výpisem z účtu či jiným dokladem, chcete-li se v této části podané žalobě ubránit.

Výsledkem provedeného řízení je vydání rozhodnutí, kterým se řízení skončí. Rozsudkem soud uloží povinnost zaplatit dlužnou částku zpravidla ve lhůtě tří dnů od právní moci rozsudku. Nacházíte-li se proto v nepříznivé finanční situaci, která vám neumožňuje zaplatit celou dlužnou pohledávku včetně nákladů soudního řízení najednou a uvedené soudu v průběhu řízení náležitě doložíte, můžete se i před soudem domáhat stanovení povinnosti uhradit dlužnou pohledávku ve splátkách. Soud se totiž může při stanovování lhůty k plnění od zákonné třídenní lhůty odchýlit a určit dobu plnění delší, případně stanovit, že peněžité plnění bude zaplaceno ve splátkách. Splátky soud povolí však většinou v takové výši, aby doba splácení netrvala příliš dlouho a nedošlo tak k poškození věřitele a zkrácení jeho práva domáhat se včasného zaplacení své pohledávky. Za tímto účelem mohou být i splátky dané rozsudkem stanoveny s doložkou „pod ztrátou výhody splátek“.


Odvolání proti rozsudku


Součástí rozsudku je poučení soudu, zda-li je proti uvedenému rozhodnutí přípustné odvolání. Odvolání musí být podáno ve lhůtě 15 dnů od jeho doručení k odvolacímu soudu dle poučení uvedeného v rozsudku. V odvolání je nutno uvést, v jakém rozsahu rozsudek napadáte, v čem spatřujete jeho nesprávnost a co navrhujete. Odvoláním lze napadnout i stanovenou lhůtu k plnění, máte-li za to, že soud nepřihlédl k vámi tvrzené a doložené finanční situaci a majetkovým poměrům a nepovolil splácení žalované částky.

Rozsudek, proti kterému nebylo podáno odvolání, se uplynutím stanovené lhůty k plnění stává vykonatelným a jako takový je podkladem pro nařízení exekuce. Předejít nařízení exekuce na váš majetek můžete jedině včasným splněním povinnosti stanovené rozsudkem. V opačném případě lze očekávat nařízení exekuce s důsledky s ní souvisejícími včetně další ho navýšení dlužné pohledávky o náklady exekuce.

Autorka působí jako právnička advokátní kanceláře Tomáš Rašovský. Advokátní kancelář Tomáš Rašovský


Autor článku

Vendula Vítková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU