PNC koupí operace RBC v USA a stane se 5. největší bankou v USA

20.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Společnost PNC Financial Services Group Inc. koupí americké operace v oblasti drobného bankovnictví Royal Bank of Canada (RBC) za 3,45 miliardy USD (58,3 miliardy Kč). PNC se podle dnešního prohlášení díky akvizici stane pátou největší bankou v USA.

RBC Bank má v USA 424 poboček a majetek zhruba 25 miliard USD. Vklady banky na konci dubna činily 19 miliard USD a úvěry 16 miliard USD. Akvizice nezahrnuje další operace RBC ve Spojených státech jako aktivity na kapitálových trzích a služby pro bohaté klienty. RBC je největší bankou v Kanadě podle majetku a americký trh drobného bankovnictví opouští v době, kdy některé konkurenční kanadské banky se naopak snaží o expanzi na místním trhu.

RBC očekává z prodeje ztrátu 1,63 miliardy USD, kterou zaúčtuje v tomto čtvrtletí. Ztráta zahrnuje odpisy nehmotného majetku ve výši zhruba 1,3 miliardy kanadských dolarů (22,4 miliardy Kč). Část ceny, a to až jednu miliardu USD, může PNC pdle dohody zaplatit v akciích.

PNC bude mít po transakci celkem 2870 poboček a získá napojení na atraktivní trhy v oblasti severovýchodu země. PNC rovněž koupí část majetku v oblasti kreditních karet za 165 milionů USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK