Co týden dal?

05.08.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejistota pramenící z dluhové krize v Evropě a v USA se významně podepisuje na kapitálových trzích. Pražská burza se propadla na dvouleté minimum. Na světových akciových trzích pokračuje vlna masivních výprodejů.

Posledních 7 dní ve světě

  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila úvěrový rating Spojených států na nejvyšším možném stupni Aaa. Reagovala tak na schválení legislativy zvyšující strop amerického státního dluhu. Přidělila však ratingu negativní výhled, což zvyšuje hrozbu jeho budoucího zhoršení.
  • Podle Evropské komise by se na příští části finanční pomoci pro Řecko měly podílet všechny země eurozóny. Tedy i Itálie či Španělsko, nad nimiž se nyní také vznáší hrozba dluhové krize. Vyplývá to z prohlášení Evropské komise.
  • Portugalský parlament podle očekávání schválil přepracovaný rozpočet na letošní rok, který bere v úvahu mezinárodní finanční pomoc. Vláda ale předpokládá, že rozpočet ještě bude muset změnit a jeho aktualizovanou verzi předloží ke schválení zřejmě v polovině října, a to společně s návrhem rozpočtu na příští rok.
  • Podle Evropské komise by se na příští části finanční pomoci pro Řecko měly podílet všechny země eurozóny. Tedy i Itálie či Španělsko, nad nimiž se nyní také vznáší hrozba dluhové krize.
  • Výdaje spotřebitelů ve Spojených státech v červnu poprvé za téměř dva roky klesly a příjmy rostly nejpomaleji za devět měsíců. Ekonomický růst ve třetím čtvrtletí tak zřejmě zůstane mírný. Výdaje spotřebitelů klesly o 0,2 procenta, což byl první pokles od září 2009, když v květnu naopak o 0,1 procenta vzrostly.
  • Evropská centrální banka (ECB) neobnovila program odkupu státních dluhopisů ani minulý týden. Znamená to, že ECB zatím vyčkává na příhodnější chvíli, i když finanční trhy si začaly všímat potíží Itálie a Španělska, což na trzích obecně zvyšuje napětí. Program odkupu dluhopisů, jehož smyslem je podpořit hospodářské oživení eurozóny, je prakticky zastaven už 19 týdnů.
  • Míra nezaměstnanosti v eurozóně v červnu zůstala na květnové hladině 9,9 procenta. Meziměsíčně se nezměnila ani nezaměstnanost v celé Evropské unii, která v červnu stejně jako v květnu činila 9,4 procenta (po revizi z původně odhadovaných 9,3 procenta).

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Maloobchodní tržby v červnu se bez očištění o sezonní vlivy snížily o 3,5 procenta. A to po květnovém růstu o 3,2 procenta. Po očištění pouze o vliv počtu pracovních dní klesly také o 3,5 procenta. Meziroční pokles tržeb se projevil jak v motoristickém segmentu, tak i v maloobchodě
  • Český průmysl v příštím pololetí čeká řada překážek. Vývoj zakázek a investičních výdajů bude stagnovat. Mzdy porostou méně, než se čekalo. Vyplývá to z průzkumu, který u více než 200 firem uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy ČR a Česká národní banka.
  • Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.
  • Tuzemské faktoringové společnosti v prvním pololetí financovaly odkup pohledávek za téměř 64 miliard korun. To je v meziročním srovnání nárůst o 27 procent.
  • Schodek státního rozpočtu ke konci července klesl na 61,1 miliardy korun z červnových 62,9 miliardy korun. Loni v červenci rozpočet vykázal deficit 69 miliard korun. Daňové příjmy státu sice meziročně rostou, ale méně než plánovalo ministerstvo financí. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun.
  • Míra nezaměstnanosti v Česku v letošním druhém čtvrtletí poprvé od druhého čtvrtletí 2009 klesla pod sedm procent. Míra nezaměstnanosti se snížila na 6,8 procenta ze 7,3 procenta v prvním čtvrtletí. Loni ve druhém čtvrtletí byl podíl lidí bez práce 7,2 procenta. Počet nezaměstnaných klesl o 21.600 na 354.600.
  • Devizové rezervy České národní banky na konci července vzrostly na 30,3 miliardy eur z 29,9 miliardy eur ke konci června. V korunovém vyjádření se rezervy zvýšily o 4,8 miliardy Kč na 733,1 miliardy korun. Naopak v dolarech se objem rezerv meziměsíčně snížil o 16 milionů dolarů na necelých 43,22 miliardy dolarů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                            


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Zajímáte se o investiční certifikáty a jiné moderní finanční produkty? Pak právě vám je určen časopis ZertifikateJournal od finančního odborníka Martina Svobody plný analýz, dotazů a rozhovorů. Co bylo obsahem aktuálního, v letošním roce již dvanáctého čísla, se dozvíte v investiční sekci Certifikáty.
  • Nevíte kam vložit volné finanční prostředky? Řešením pro vás mohou být spořící účty nebo garantované vklady. Podívejte se na aktuální úrokové sazby.

 

Anketa

Americká centrální banka (Fed) zvažuje další opatření na podporu ekonomiky. To by v podstatě znamenalo třetí fázi takzvaného kvantitativního uvolňování. Myslíte si, že by to USA pomohlo?

  • Ano, podpoří tím ekonomický růst 17 %
  • Ne, další nalévání peněz do ekonomiky jen podpoří spekulace s komoditami 67 %
  • Nevím, dění v USA mě nezajímá 17 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU