Hrozí i Česku tzv. Higher Education Bubble?

30.08.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rodiče tápou, zda vůbec má cenu posílat děti na univerzitu – uživí se pak? Není výhodnější se rovnou zapojit do pracovního procesu - dřív než stejně staří studenti - a získávat zkušenosti z praxe od samého počátku?

Ve Spojeném království a USA se zejména od letošního jara rozvíjí bouřlivá debata na téma „higher education bubble“ – je rapidní nárůst školného na státních i soukromých vysokých školách opodstatněný, nebo se jedná jen o „bublinu“? A vyplatí se tam ještě VŠ vzdělání, nebo je pro méně majetné studenty výhodnější začít pracovat a získat zkušenosti tímto způsobem, byť pro ně zůstanou uzavřené pracovní příležitosti vyžadující diplom? A může toto nastat i v ČR?

Podle deníku The Economist na některých amerických státních vysokých školách narostlo za poslední tři dekády školné až třicetkrát – tedy nesčetněkrát více, než může vysvětlit samotná inflace!

Studenti tak zpravidla mají tři možnosti – mít štěstí být narozeni v bohaté rodině, dostatečně vydělávat nebo si vzít půjčku. Většinou jde o poslední případ. Na Západě poskytuje vysokoškolský titul stále větší jistotu vysokého platu než u nás, a tak jsou studenti přesvědčeni, že splácení dluhu nebude problém; poslední dobou to však už tolik neplatí, volných pracovních míst je během ekonomické krize méně, a když absolvent dost rychle nezíská zaměstnání, může se dostat do vážných finančních problémů.


Proč roste školné?


Již v roce 1987 ministr školství William Bennett nadnesl otázku, zda rostoucí dostupnost a obliba studentských půjček nepovede ke vzrůstu školného. Je možné, že právě půjčky v tom mohly hrát zásadní roli, vedle inflace, větší poptávky po absolventech některých oborů a dalších faktorů.

Koncem minulé dekády a počátkem tohoto roku se kolem výše školného rozpoutala bouře; rodiče tápou, zda vůbec má cenu posílat děti na univerzitu – uživí se pak? Není výhodnější se rovnou zapojit do pracovního procesu, dřív než stejně staří studenti, a získávat zkušenosti z praxe od samého počátku? Deník Boston Herald naznačil možnost krachu menších vysokých škol kvůli poklesu zájmu o vyšší vzdělání.


Vzdělávací systém bude zřejmě muset projít reorganizací


Vysoké školy se tak snaží co nejvíce snižovat náklady, aby nepřicházely o potenciální studenty a aby se ti současní nedostávali hluboko do dluhů. Univerzity žádají o větší pomoc stát, zejména USA však momentálně nejsou v situaci, kdy by jejich požadavkům mohly vyhovět. Budou studentům při neschopnosti splácet půjčky částečně promíjeny? Zachovají si školy i při značných škrtech kvalitu? Není u oborů, kde není nezbytný titul, skutečně lepší vysokou školu vynechat i navzdory nutnosti si doplnit vzdělání jinak?

Není jasné, jak se higher education bubble bude ještě vyvíjet. Pro studenty ani instituce to však nevypadá nejlépe. Celý vzdělávací systém bude zřejmě muset projít reorganizací, kterou s jistotou přežijí patrně jen elitní vysoké školy.


Může nás v Česku potkat něco podobného?


Může se něco takového přihodit i u nás? Školné bude na univerzitách pravděpodobně brzy zavedeno, nejspíše ve výši 20 000 Kč za akademický rok a s možností odloženého školného – tedy zaplacení až po absolvování a získání zaměstnání, bez nutnosti brát si půjčku. Pakliže dojde k zavedení školného tímto způsobem, neměli bychom se podobné situace jako v USA a UK obávat; doufejme však, že školné nebude každoročně navyšováno.

Článek vyšel původně na serveru Studentskéfinance.cz

Autor článku

Julie Nováková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU