Nesouhlasíte s výší důchodu?

14.09.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Někteří občané si myslí, že mají nárok na vyšší důchod, než jim byl přiznán rozhodnutím ČSSZ. Pokud mohou své tvrzení doložit, tak mohou podat v zákonné lhůtě námitky proti přijatému rozhodnutí o výši důchodu.

Vždy může samozřejmě dojít k chybě při výpočtu důchodu, stejně jako ve všech ostatních profesích, v drtivé většině případů jsou však důchody spočítány správně. Občan však si může spočítat sám důchod vyšší, protože si např. započítal delší dobu pojištění nebo studium, která nebyla při výpočtu důchodu zohledněna. V těchto případech je nutné podat do 30 dní od doručení rozhodnutí o výši důchodu písemné námitky proti tomuto rozhodnutí.


Kde námitky podat?


Legislativně jsou písemné námitky pro rozhodnutí ČSSZ (např. proti rozhodnutí o výši důchodu) upraveny v § 88 zákona č. 582/1991 Sb. o organizaci a provádění sociálního pojištění. Včasné podání námitek v zákonné lhůtě je velmi důležité, když není totiž podána námitka proti rozhodnutí, tak se nelze domáhat nároku soudní cestou. Když není námitkám vyhověno, lze  následně podat proti rozhodnutí ČSSZ žalubu na soud.


  • Proti rozhodnutí orgánu sociálního zabezpečení ve věcech důchodového pojištění lze jako řádný opravný prrostředk podat písemné námitky do 30 dnů ode dne jeho oznámení účastníku řízení. Námitky se podávají orgánu sociálního zabezpečení, který rozhodnutí vydal (lze je podat i u místně příslušné OSSZ, která jej postoupí ČSSZ v Praze). Námitky musí obsahovat stejné náležitosti jako odvolání definované ve správním řádu (§ 82 zákona č. 500/2004 Sb.). Námitky (se jménem, adresou, datumem, datumem narození a vlastním podpisem) tedy musí obsahovat údaje, proti kterému rozhodnutí směřuje, v jakém rozsahu ho napadá v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí nebo řízení.


Jak předejít nesrovnalostem?


Případným nesrovnalostem při výpočtu důchodu se lze však vyhnout, pokud občan věnuje odchodu do důchodu v předstihu dostatek času a zkontroluje si skutečné údaje a údaje, které má ČSSZ ve své evidenci. V dostatečném předstihu je dobré si zažádat na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ, Křížova 25, Praha) o zaslání Informativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP), kde jsou uvedeny podklady pro výpočet důchodu, které má ČSSZ k dispozici. O zaslání tohoto dokladu lze zažádat jedenkrát ročně. Případné nesrovnalosti je dobré v dostatečném předstihu řešit. To znamená vydokladovat chybějící dobu pojištění (např. pracovními smlouvami, zápočtovými listy, výplatními páskami, legitimací ROH s vylepenými známkami…) nebo opravit vyměřovací základy (mzdovými listy, výplatními páskami…) v jednotlivých letech, když byly příjmy v daném období vyšší.


Osobní návštěva OSSZ se vyplatí


Ideálním krokem je již před plánovaným odchodem do důchodu se průběžně informovat na místně příslušné OSSZ na podmínky pro přiznání důchodu a samozřejmě mít co nejdířve k dispozici aktuální IOLDP. Jestliže údaje obsažené v IOLDP neodpovídají skutečnosti, tak je vhodné se opět dostavit na OSSZ dle místa bydliště, kde pracovníci poradí a pomohou, jak zajistit, aby skutečný průběh pojištění (včetně výdělků) odpovídal údajům, které má ČSSZ ve své databázi pro výpočet důchodu. Čím více času k napravení nesrovnalosti, tím lépe. Odchod do důchodu (starobního nebo předčasného) není jednorázovou akcí, je vhodné ho dobře promyslet a přichystat si všechny podklady. Vlastní připravenost se všemi potřebnými doklady je velmi důležitá a minimalizuje možnost chyby. Současně správným naplánováním optimálního datu pro odchod do důchodu, se kterým opět pracovníci OSSZ pomohou, lze maximalizovat měsíční státní penzi, neboť podmínky pro výpočet důchodu (řádného i starobního) se v současné době a v následujících letech budou každoročně měnit.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY