Co týden dal?

23.09.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dnes v 11:04 letního času začal astronomický podzim. MMF snižuje odhad růstu světové i české ekonomiky, agentury snižují rating velkým společnostem i státům. Alespoň, že nás podle předpovědí čeká příjemný a teplý podzim.

Posledních 7 dní ve světě

  • Prezident Barack Obama seznámil americkou veřejnost s pilíři svého plánu na omezení rozpočtového schodku, který letos dosahuje 1,3 bilionu dolarů. Šéf Bílého domu vyzval k vyššímu zdanění bohatých a k omezení neefektivních výdajů na zdravotní programy pro seniory a pro chudé. Cílem Obamova plánu je dosažení masivních rozpočtových úspor v příštích deseti letech a zároveň financování boje s vysokou nezaměstnaností.
  • Řecko se zřejmě dostane do platební neschopnosti, ale zůstane i nadále součástí eurozóny. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Fitch. K podobnému závěru dospěl také nedávný průzkum agentury Reuters mezi ekonomy.
  • Řecko musí přijmout další úsporná opatření, protože ta dosavadní nestačí. Řekl to tamní ministr financí Evangelos Venizelos. Jakou formu budou tato opatření mít, zatím neuvedl, podrobnostmi se bude ještě zabývat vláda. Řecko čeká na uvolnění další tranše záchranného úvěru, pokud ji nedostane, už za pár týdnů bude bez peněz a pravděpodobně nebude mít jinou možnost, než vyhlásit platební neschopnost.
  • Globální finanční systém je teď nejzranitelnější od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize. Ve své pololetní zprávě o globální finanční stabilitě to oznámil Mezinárodní měnový fond. Za problematické oblasti fond nyní považuje Spojené státy a Evropu, kde se finanční rizika zvyšují.
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody´s snížila ratingové známky belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC, mimo jiné kvůli zrušení burzovního prodeje akcií dceřiné ČSOB. Agentura svůj krok vysvětlila hlavně zvýšenou nejistotou ohledně schopnosti KBC splatit včas státní pomoc, kterou dostala za finanční krize.
  • Světová ekonomika vstoupila do nebezpečné fáze. Uvedla to ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Dodala, že vysoké zadlužení by mohlo "zadusit" hospodářské oživení. 
  • Cena zlata dál klesala a tento měsíc zaznamenává zatím nejhlubší pokles od počátku roku. Zlato klesá spolu s propadem ostatních komodit, které oslabuje růst kurzu dolaru na mnohaměsíční maxima. Dolar posiluje díky odlivu investorů od rizikových aktiv k bezpečným měnám a jeho pozici podpořilo rozhodnutí americké centrální banky (Fed) přijmout pouze mírné kroky na podporu ekonomiky.
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila úvěrové hodnocení osmi řeckých bank o dva stupně kvůli problémům tamní ekonomiky a poklesu vkladů. Výhled ratingů všech osmi bank zůstává negativní. 

 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Ministerstvo průmyslu a obchodu v současnosti zpracovává tři možné scénáře aktualizované Státní energetické koncepce a možná vytvoří ještě čtvrtý scénář. Vládě pak do konce roku předloží komplexní materiál aktualizované koncepce, na jehož základě se česká energetika bude ubírat dál dalších zhruba 20 let. Na Žofínském fóru o energetice to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.
  • Vládní daňová reforma dostala ve sněmovně šanci a postupuje do dalšího kola projednávání, přičemž zrušení daňového zvýhodnění stravenek z ní možná vypadne. Zrušení tohoto instrumentu se totiž nelíbí nejen opozici, ale i vládním stranám: nejsilnější vládní straně ODS i té nejmenší, Věcem veřejným. Daňová reforma se však týká mnoha dalších věcí, nejen stravenek, ruší i jiné výjimky, superhrubou mzdu a má zjednodušit správu daní.
  • Vláda na svém zasedání schválila vedle státního rozpočtu na příští rok se schodkem 105 miliard korun i střednědobé výhledy rozpočtů na roky 2013 a 2014. Na tiskové konferenci v průběhu jednání vlády o tom informoval premiér Petr Nečas. Návrh předpokládá, že schodek rozpočtu se v roce 2013 meziročně prohloubí o pět miliard na 110 miliard Kč. V roce 2014 by měl klesnout na 75 miliard korun, vyplývá z návrhu ministerstva financí.
  • Letňanská automobilka Avia chce letos zvýšit prodej o 44 procent na 650 nákladních aut. Vedle nákladních vozů do 12 tun začne nabízet autobusy a míří na asijský a jihoamerický trh. Uvedli to zástupci společnosti na tiskové konferenci. Ještě na jaře firma počítala s prodejem kolem 1000 vozidel.
  • Ceny povinného ručení letos klesly stejně jako v loňském roce v průměru meziročně o šest procent. Vyplývá to z odhadů České kanceláře pojistitelů (ČKP). Ta zlevnění pojistek přisuzuje zostření konkurenčního boje pojišťoven. Tento vývoj je ale podle ČKP v příkrém rozporu s výrazným nárůstem škod v povinném ručení.
  • Budějovický Budvar uspěl u Soudního dvoru EU ve sporu o používání názvu Budweiser. Konkurenční Anheuser-Busch, s nímž Budvar vede po světě kvůli známkám četné pře, chtěl českému pivovaru zakázat používání značky Budweiser v Británii. Podle tribunálu k tomu ale není důvod.
  • Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily, zlevnil pouze plyn LPG. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru zvýšila o půl procenta na 34,89 koruny za litr. To představuje průměrné zvýšení ceny o 16 haléřů. Motorová nafta v průměru podražila o 13 haléřů na 34,67 koruny za litr, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. 

 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů

Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                                             


Posledních 7 dní na našem serveru

 

Anketa

Evropská unie by podle Nizozemské vlády měla v reakci na dluhovou krizi vytvořit post tzv. "rozpočtového cara". Ten by měl mít pravomoc rozhodnout, zda by měla být nějaká země vyloučena z eurozóny. Souhlasíte s tímto názorem?

  • Ano, pokud země nedodržuje pravidla měla by být vyloučena - 88 %
  • Ne, eurozóna by měla držet pohromadě - 12 %

 

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU