Garantovaná investice převlečená za pojištění

12.12.2011 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojmy jako garance, jistota nebo stoprocentní návratnost zřejmě budou módním hitem následující sezóny. Proto si řekneme více o garantovaných jednorázových vkladech do pojištění.

Evropské špičky se scházejí povážlivě častěji. Media začínají opět užívat svá oblíbená slova jako krize, pády burz a kolaps. A tak pojmy jako garance, jistota nebo stoprocentní návratnost zřejmě budou módním hitem následující sezony. I nadále však budou způsoby jak zajímavě zhodnocovat peníze bez ztráty původního vkladu. Jedním z nich jsou garantované jednorázové vklady do pojištění.

Produkty tohoto typu nabízejí několik zajímavých výhod, to bohužel znamená i to, že není možné se k nim až tak jednoduše dostat. První důležitou skutečností je, že vklady mohou být až od určité výše. Zcela určitě zapomeňte, že byste někam vložili 1.000,- Kč a nechali je 8 let zhodnocovat. Tato forma zhodnocování většinou předpokládá minimální vklad např. 25.000, ale i 100.000,- Kč. Už tím se značně zúží okruh možných investorů. Další selekce vlastně probíhá už zvolením formy propagace. Velice obtížně se o takových možnostech dozvíte z masmédií jako je televize. Pokud nejste člověk, který aktivně vyhledává informace o investování a zhodnocování, máte možnost se o těchto tranších dozvědět většinou pouze od svého finančního poradce nebo obchodního zástupce konkrétní instituce, která produkt nabízí.


Časově omezená nabídka


Použití výrazu, že akce platí pouze do vyprodání zásob, je zde zcela na místě. Tranše může být otevřená jen na určité období. Pokud některý z investorů takříkajíc zaspí a vklad bude chtít poslat byť jen o den později, zbudou mu jen oči pro pláč. Tranše se totiž uzavře a vstup už nebude možný. Kdyby omezení vstupu znamenalo pouze pohlídat si datum ukončení vkladů, bylo by to příliš jednoduché, a tak investice tohoto typu je možná jen do konkrétního objemu. Společnost například vyhlásí, že objem tranše je 400 milionů Kč. Pokud se dosáhne této hodnoty, už neproklouzne ani koruna. Objem má přednost před časovým koncem, a proto nejdříve možnost investovat končí při naplnění hodnoty a nejdéle při dovršení data. Aby se průběh tranše nezměnil v adrenalinový závod, lze provést rezervaci. Ta kromě toho, že je většinou nezávazná, bývá i bezplatnou.


Poplatkům se lze vyhnout


Jednu ze základních věcí, co lidem vadí na investování, představuje fakt, že zaplatí poplatek a potom čekají, jestli jejich peníze skutečně budou pracovat pro ně. U jednorázových vkladů do pojištění tohoto typu však nebývá ani vstupní ani administrativní poplatek. Ovšemže pokud pro nás připraví nějaká společnost zajímavé zhodnocení a nebude chtít poplatek za administrativu ani uzavření, rozhodně musíme počítat s tím, že nás něco bude stát předčasný výběr. Tento poplatek se však bude rok od roku snižovat. Odkupy lze provádět většinou v předem určených termínech několikrát v roce.


Kam peníze proudí a s jakým lze počítat zhodnocením


I zde se nabídky liší. Lze se rozhodnout pro garantované zhodnocení, jehož výše se při investičním horizontu 4-5 let může pohybovat okolo 4%. V této variantě pojišťovna svěří získaný objem peněz bance, která ji ve formě emitovaného dluhopisu garantuje vrácení vkladu plus úroku.  Tím se zajistí návratnost i garantovaný výnos. Asi není nutné zdůrazňovat, že se zde využívá především toho, že pojišťovna bance nabídne velký objem prostředků, a tak zhodnocení dosahuje vyšších hodnot, než kdyby se investor rozhodl samostatně nakoupit dluhopis.

Další formou je i případ, kdy výnos není garantovaný a my se tak můžeme těšit na vyšší zhodnocení. Zde podstoupíme riziko, že by zhodnocení dosáhlo pod úroveň garantovaného úroku v jiném produktu, ale útěchou nám zůstává, že minimálně o peníze nemůžeme přijít. Pokud sáhneme po této variantě, při odložení části úspor na 8 let, lze se těšit i na 8% výnos ročně. 

Počítejme však i s tím, že roční výnosy budou mít své omezení, a tak nám pojišťovna bude garantovat 100% návratnost prostředků s tím, že po 8 letech naše celkové zhodnocení bude omezeno na výši 122% (tedy vklad + 122%). Garance vkladu zde potom probíhá pojištěním hodnoty investované částky nikoliv nakoupením dluhopisu. Tento tip se zaměřuje především na komodity.


Jedná se tedy o pojištění?


Ano, ale má formu bonusu. Pojištění je přidáno zdarma. Může nabývat podobu pojištění smrti nebo trvalých následků důsledkem úrazu. Výše pojistného krytí je závislá na hodnotě vkladu. Pojišťovna nám třeba nabídne, že při smrti pojištěného (investora) vyplatí pozůstalým 50% vkladu jako bonus. Předem si můžeme ve smlouvě určit, zda chceme, aby rodina dostala peníze až při konci produktu nebo po vzniku pojistné události, jíž by byla například smrt. Pokud někdo vloží do jednorázového pojištění 100 milionů Kč, pojišťovna by v případě smrti pojištěného poměrně zaplakala, proto je krytí omezeno např. do částky 500.000,- Kč.

Autor článku

Daniel Pech  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ