Americké akcie silně klesají, dohoda EU zklamala

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy začaly nový týden mírným poklesem a v polovině obchodování už ztrácely hlavní indexy kolem dvou procent. Investory nadále znepokojuje dluhová krize v eurozóně, protože dohoda ze summitu Evropské unie je nijak nepřesvědčila. K poklesu na technologickém trhu přispěl zhoršený výhled tržeb předního výrobce počítačových čipů Intel.

Dow Jonesův index v newyorské poledne (18:00 SEČ) klesl o 1,9 procenta na zhruba 11.956 bodů a v záporném pásmu bylo všech 30 jeho složek. Širší index S&P 500 ztrácel 2,1 procenta a index technologického trhu Nasdaq byl se ztrátou dvou procent kolem 2595 bodů.

Výsledek summitu sice v pátek přijaly trhy výrazným růstem, o víkendu však převážilo zjištění, že pouhé sankce za překračování rozpočtových deficitů základní problémy eurozóny nijak neřeší. Známkou toho, že dohoda finanční trhy zklamala, bylo přetrvání výnosu nových italských státních dluhopisů blízko rekordních maxim.

Akcie Intelu klesly o více než čtyři procenta. Největší světový výrobce mikroprocesorů Intel dnes zhoršil čtvrtletní výhled tržeb kvůli nedostatku pevných disků, který je důsledkem rozsáhlých záplav v Thajsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK