Americké akcie v pondělí klesly, euro na dvouměsíčním minimu

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily kvůli obavám, že opatření dohodnutá na pátečním summitu EU nebudou stačit k zastavení dluhové krize v eurozóně. Euro se propadlo na více než dvouměsíční minimum vůči dolaru.

Dow Jonesův index se snížil o 1,34 procenta na 12.021,54 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,49 procenta na 1236,49 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,31 procenta na 2612,26 bodu, napsala agentura Reuters.

Členské státy EU s výjimkou Británie se v pátek dohodly na zavedení přísnějších rozpočtových pravidel pro eurozónu a na poskytnutí úvěru až 200 miliard eur (více než pět bilionů korun) Mezinárodnímu měnovému fondu pro boj s dluhovou krizí.

Ratingové agentury Moody's a Fitch však daly v pondělí najevo, že přijatá opatření považují za nedostatečná. "Dohodu sjednanou evropskými představiteli čeká ještě dlouhá cesta, než začne přinášet ovoce," upozornil analytik Mark Luschini ze společnosti Janney Montgomery Scott.

Největší světový výrobce mikroprocesorů Intel oslabil o čtyři procenta poté, co zhoršil odhad čtvrtletních tržeb kvůli nedostatku pevných disků, který je důsledkem rozsáhlých záplav v Thajsku.

Na devizovém trhu euro kvůli přetrvávajícím obavám z dluhové krize v eurozóně výrazně oslabilo. V závěru pondělního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 1,4 procenta na 1,3188 USD. Během dne se propadla až na 1,3161 USD, tedy na nejnižší úroveň od začátku října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK