OPEC: Poptávka po ropě poroste pomaleji, trh bude v rovnováze

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. prosince (ČTK) - Růst světové poptávky po ropě bude příští rok pomalejší a díky zvýšené těžbě by měl být trh v rovnováze. Předpověděla to dnes Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jejíž ministři se ve středu sejdou ve Vídni k pravidelné schůzce. Výhled OPEC se už shoduje s dnešní předpovědí Mezinárodní agentury pro energii (IEA), s níž se ropný kartel letos kvůli odlišným prognózám dostal do sporu.

OPEC snížila odhad růstu poptávky v roce 2012 proti předešlé předpovědi o 100.000 barelů denně (b/d) na 1,1 milionu b/d. Příčinou zpomalení bude ekonomický útlum vyspělých zemí pod tlakem úsporných opatření, což dopadne i na největší rozvojové země jako Čínu a Indii. IEA dnes snížila svůj odhad růstu o plných 400.000 barelů na 1,26 milionu b/d.

OPEC ve své zprávě naznačila, že nyní zřejmě těží více ropy, než bude v příštím roce zapotřebí. V listopadu vyčíslila organizace svou produkci na 30,37 milionu barelů denně. IEA dnes odhadla, že OPEC v listopadu díky obnovení těžby v Libyi a růstu v Saúdské Arábii zvýšila těžbu o 620.000 na 30,68 milionu b/d. Pro první pololetí příštího roku přitom IEA odhadla poptávku po ropě od OPEC na 29,35 milionu b/d.

OPEC a IEA se letos v červnu ostře střetly kvůli rozdílným odhadům vývoje poptávky a nyní se ukazuje, že pravdu měl ropný kartel. IEA tehdy předpovídala silný nárůst světové spotřeby a vyzvala OPEC ke zvýšení produkce a rychlému nahrazení ztracené libyjské těžby, aby prudce nevzrostly ceny a nebyla poškozena globální ekonomika.

OPEC tlaku IEA a rozvinutých zemí odolala a své těžební kvóty nezvýšila, což IEA vedlo k tomu, aby zorganizovala uvolnění ropy z rezerv členských zemí. IEA je energetickým poradcem vyspělých zemí světa a jejím členem je i Česká republika.

Svou těžbu během roku jednostranně zvyšovala Saúdská Arábie jako největší producent OPEC a na podzim začala obnovovat svou těžbu Libye. Výsledkem je, že minulý měsíc ropný kartel těžil na nejvyšší úrovni za více než tři roky.

Ministři zemí OPEC se ve středu sejdou, aby projednali postup pro další měsíce. Experti a vyjednavači organizace se už shodli na tom, že by OPEC měla stanovit produkční cíl kolem 30 milionů barelů denně, tedy zhruba na nynější úrovni produkce. Země OPEC těží asi třetinu světové produkce ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK