Dopravci vyzvali Nečase ke schůzce, jinak v lednu zahájí protesty

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Autodopravci z největšího tuzemského sdružení Česmad Bohemia vyzvali premiéra Petra Nečase k jednání o slevách na mýtném, jinak v lednu zahájí radikální protesty. Mají být namířené proti politikům a nepůjde o celoplošné blokády. ČTK to po jednání krizového štábu Česmad uvedl generální tajemník Martin Špryňar. Nečas zatím nereagoval na otevřený dopis, který mu Česmad poslal minulý týden.

Dopravcům vadí, že vláda rozhodla o navýšení sazeb mýtného od ledna o 25 procent, ale již neprosadila zavedení množstevních slev pro tuzemské dopravce, ke kterým se písemně zavázala. Premiér by měl navrhnout termín schůzky do čtvrtečních 10:00 hodin, jinak na tiskové konferenci Česmad oznámí konkrétní formu protestu.

"Z našeho průzkumu vyplývá, že 90 procent dopravců nemíní tolerovat porušení písemné dohody a souhlasí s razantním aktivním vyjádřením nesouhlasu," uvedl Špryňar. Dopravci si podle něj v žádném případě nechtějí brát veřejnost jako rukojmí, proto případné protesty naplánují až na leden a namíří je jen na politiky.

Dopravcům došla trpělivost minulý týden, kdy část poslanců ODS svým hlasováním vyřadila z programu jednání poslanecký návrh, který měl slevy urychleně zavést. Ve sněmovně tak zůstal vládní návrh zákona o pozemních komunikacích, který dnes poslanci schválili v prvním čtení. Ten by slevy zavedl zřejmě až v pololetí příštího roku. V tom případě chtějí dopravci i stejný odklad zdražení mýtných sazeb.

Slevy na mýtném mohly podle poslaneckého návrhu u jednotlivých vozidel dosahovat maximálně 13 procent z celkové výše mýtných poplatků pro kamiony, které často využívají tuzemské dálnice. Čím více by dopravce po tuzemských dálnicích najezdil, tím vyšší slevu na mýtném by dostal.

Od zvýšení mýtných poplatků, které na začátku listopadu schválila vláda, ministerstvo dopravy očekává navýšení výběrů mýtného v příštím roce o 1,3 miliardy korun na celkem 9,5 miliardy korun. V letošním roce očekává výnos z mýtného zhruba kolem osmi miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK