MMF čeká v Řecku letos i příští rok hlubší recesi

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. prosince (ČTK) - Mezinárodní měnový fond očekává v Řecku hlubší recesi letos i příští rok, země by však podle něj neměla v rámci úsporného programu dále zvyšovat daně. Fond je ale optimistický pokud se týká dohody se soukromými držiteli dluhopisů. Dohoda by měla pomoci k tomu, aby zadlužení země bylo udržitelnější.

Fond ve zprávě, kterou dnes zveřejnil, revidoval směrem dolů svůj výhled ekonomického výkonu Řecka kvůli méně příznivému vývoji vnější poptávky, poklesu bankovních úvěrů a pomalému pokroku reforem, které mají zlepšit investiční klima. V letošním roce má ekonomika klesnout o šest procent místo dříve předpokládaných 5,5 procenta. Pro příští rok pak MMF revidoval pokles na tři procenta z 2,75 procenta.

Šéf mise MMF v Řecku Poul Thomsen uvedl, že Řecko by mělo svůj úsporný program více zaměřit na snižování výdajů, protože již dosáhlo hranic v případě zvyšování daní. Strukturální reformy doposud zaostávají za očekáváním. Není však podle něj zatím jasné, zda bude země v příštím roce muset podniknout nová úsporná opatření.

Řecko nyní jedná o detailech druhého balíku mezinárodní pomoci, jehož součástí je i dohoda o odpisu hodnoty řeckých obligací držených soukromými věřiteli až o 50 procent. Thomsen věří, že Řecko dosáhne dohody s investory na počátku příštího roku a dohoda výrazně uleví Řecku v případě dluhu. Zadlužení země by díky dohodě mělo klesnout do roku 2020 na 120 procent HDP.

Řecku se tento měsíc podařilo odvrátit bankrot poté, co zahraniční věřitelé odsouhlasili uvolnění osmi miliard eur ze slíbené pomoci. Loni v květnu se stalo první zemí eurozóny, která musela požádat o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Země dohodla tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč). Dohodnutý tříletý úvěr Řecku nebude stačit, a země si proto v říjnu dohodla s dalšími členy eurozóny a měnovým fondem druhý záchranný program v objemu 130 miliard eur. Detaily této dohody, jejíž součástí je i pomoc soukromých investorů, se nyní projednávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK