Zakladatelská smlouva Applu vydražena za 1,6 milionu dolarů

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Smlouva o založení amerického technologického gigantu Apple byla v New Yorku vydražena za 1,6 milionu dolarů (zhruba 31,5 milionu korun). Dosažená cena tak byla desetkrát vyšší, než se odhadovalo, napsala agentura Reuters.

Aukce se uskutečnila dva měsíce po smrti spoluzakladatele a dlouholetého šéfa společnosti Steva Jobse. Dokument z roku 1976 koupil Eduardo Cisneros, generální ředitel firmy Cisneros Corporation. Smlouva byla prodána společně s dokumentem o tom, že Apple krátce po jeho vzniku opustil spoluzakladatel Ronald Wayne.

Podle zakladatelské smlouvy vlastnili v podniku po 45 procentech Jobs a Steve Wozniak a zbývajících deset procent držel Wayne. Ten se ale po pouhých 11 dnech rozhodl z podniku odejít. Za svůj podíl dostal nejprve 800 dolarů, později obdržel ještě dalších 1500 dolarů. V současnosti by měl tento desetiprocentní podíl hodnotu kolem dvou miliard dolarů.

Firma Apple se zpočátku soustředila na výrobu osobních počítačů. V uplynulých deseti letech však začala nabízet rovněž populární hudební přehrávače iPod, mobilní telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Spustila také internetovou prodejnu hudby iTunes.

Apple tak představuje konkurenci pro řadu technologických podniků, například pro největšího světového výrobce osobních počítačů Hewlett-Packard, největšího světového producenta mobilních telefonů Nokia či internetovou společnost Google. V poslední době stojí v centru pozornosti spory Applu s jihokorejským rivalem Samsung Electronics ohledně patentových práv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK