Hradec odvolanému šéfovi letiště odstupné nedá, bude se soudit

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 14. prosince (ČTK) - V říjnu odvolaný ředitel městského letiště v Hradci Králové Roman Zindulka oproti původním předpokladům odchodné téměř půl milionu korun nedostane. Rozhodla o tom v úterý rada města, která tak změnila listopadové rozhodnutí představenstva letiště o vyplacení takzvaného zlatého padáku. Město je zároveň připraveno na soud, kterým Zindulka v případě nevyplacení peněz hrozí. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Martin Soukup (ODS).

Radnice Zindulku z místa šéfa městské firmy Letecké služby Hradec Králové odvolala po auditu firmy a zjištění závažných machinací a nehospodárností na letišti. Jako odchodné měl Zindulka, kterého zastupuje Advokátní kancelář Kříž a Bělina, dostat devět platů, celkem 495.387 korun. Zindulkovo vyjádření ČTK zjišťuje.

Pokud by Zindulka odchodné nedostal, údajně by tím Letecké služby porušily zákoník práce. Soukup připustil, že je velká pravděpodobnost, že Letecké služby mohou soud prohrát. Na přímý dotaz, proč se město rozhodlo jít do sporu, Soukup ČTK řekl, že neví a že šlo o kolektivní rozhodnutí. Podle primátora Zdeňka Finka (Hradecký demokratický klub) byla dohoda o nevyplacení odchodného výsledkem jednání koalice.

Letecké služby původně chtěly případ vyřešit smírem, aby předešly riziku daleko vyšších výdajů při neúspěchu v případném soudním sporu. Podle Soukupa by při prohraném soudu hrozilo, že by peníze museli uhradit členové představenstva ze svého. Rada města proto ve své pozici valné hromady Leteckých služeb na sebe vzala odpovědnost představenstva, uvedl Soukup s tím, že případné úhrady by plnilo město. Dohodu o odstupném dříve kritizoval člen představenstva Leteckých služeb Aleš Cabicar (TOP 09).

Město také ještě prověří, zda smlouvu mezi Leteckými službami a Zindulkou schválilo představenstvo a zda je platná. Smlouvu se Zindulkou za představenstvo Leteckých služeb podle Soukupa podepsali nynější poslanec Pavel Staněk (ODS) a Roman Šabrňák. Staněk v kauze figuruje i tím, že si údajně na letišti bez placení tankoval do vozu naftu za tisíce korun. Zaplatil ji až poté, co do firmy letos na jaře přišli auditoři.

Rada města také snížila počet členů představenstva Leteckých služeb ze sedmi na pět, když z něj odvolala vedoucího odboru správy majetku města Ondřeje Votroubka a podnikatele Jiřího Vysokého. Do dozorčí rady zasedl primátor Fink a jeho náměstek Jindřich Vedlich (TOP 09), kteří nahradili Václava Koutníka a Vladimíra Doležala.

Podle auditorů společnost pod Zindulkovým vedením v letech 2009 a 2010 například nakupovala většinou bez poptávkového řízení. Pokud se řízení uskutečnilo, bylo prý jen formální. Zakázky údajně letiště dávalo firmám spojeným s lidmi z vedení společnosti. Firma také podle auditorů nesprávně vedla knihy jízd a významné nesrovnalosti byly prý i při tankování pohonných hmot. Auditoři na základě nestandardních výběrů z účtů zpochybnili i věrohodnost účetnictví firmy. Hradečtí opoziční zastupitelé v případu podali trestní oznámení.

Letecké služby mohou fungovat jen díky dotacím města, loni to bylo 13 milionů Kč. Firmu nyní čekají úspory a snížení počtu zaměstnanců z patnácti na deset. Soukup dnes nevyloučil, že v budoucnu by činnost leteckých služeb mohly převzít městské Technické služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK