Šéfka ERÚ možná navrhne pozastavit plán pro obnovitelné zdroje

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Energetický regulační úřad (ERÚ) přehodnotí Národní akční plán pro obnovitelné zdroje, v rámci kterého se Česká republika zavázala v roce 2020 pokrýt 13,5 procenta celkové spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. Kvůli jeho finančním dopadům na spotřebitele možná ERÚ navrhne, aby bylo plnění plánu pozastaveno nebo omezeno. Na setkání s novináři to dnes řekla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Loni se všechny obnovitelné zdroje na celkové výrobě elektřiny v ČR podílely zhruba sedmi procenty.

"Chceme zjistit, jaký bude mít Národní akční plán finanční dopad... Od regulátora pak může přijít návrh, aby se pozastavilo plnění Národního akčního plánu do roku 2020," uvedla Vitásková. V současnosti v ČR obnovitelné zdroje pokrývají zhruba osm procent spotřeby, ke zvyšování výroby z takzvaných zelených zdrojů se Česko zavázalo v rámci Evropské unie.

Výroba z obnovitelných zdrojů je však finančně podporována, což se promítá do zdražení energie. Výrazný růst cen elektřiny v letošním roce způsobil prudký rozvoj solárních elektráren a ERÚ přepokládá, že tyto zdroje se budou v cenách elektřiny projevovat ještě řadu let. Stát navíc každoročně omezuje zdražení elektřiny dotací ve výši téměř 12 miliard korun. Vitásková se nyní obává, že by další podpora růstu obnovitelných zdrojů mohla spotřebitelům způsobit již neúnosné náklady.

"Současná finanční krize směřuje k dalším úsporným opatřením v celé Evropě. Nedokážu si představit, že za těchto podmínek nás obnovitelné zdroje nadále budou stát miliardy korun ročně," uvedla Vitásková. Šéfka ERÚ připouští stop stav podpory pro nové zdroje nebo snížení cíle plánu například na 12 procent energie z obnovitelných zdrojů.

Aktuální výkon fotovoltaických elektráren již Národní akční plán překročil. Například větrné elektrárny naopak za akčním plánem značně zaostávají. U biomasy a bioplynu se předpokládá postupné naplnění plánu. Podle Vitáskové je nutné zachovat finanční podporu obnovitelných zdrojů do té míry, aby to spotřebitelé a stát mohli finančně zvládnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK