Čína varovala před nepříznivými vyhlídkami světové ekonomiky

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 14. prosince (ČTK) - Čínská vláda se bude snažit udržet stabilní růst domácí ekonomiky navzdory mimořádně nepříznivým vyhlídkám pro světové hospodářství. Vyplývá to z prohlášení vydaného po výroční hospodářské konferenci vedoucích čínských představitelů v Pekingu.

"Z hlediska příštího roku je trend ve světové ekonomice jako celku neutěšený a komplikovaný. Nejistota kolem oživení světového hospodářství roste," píše se v prohlášení, které zveřejnila státní zpravodajská agentura Nová Čína.

Peking slíbil, že zachová "rozumnou" měnovou a "aktivní" rozpočtovou politiku a zajistí stabilní spotřebitelské ceny. Hodnota čínské měny by podle něj měla zůstat "v zásadě stabilní".

Kritici v čele se Spojenými státy již dlouhou dobu obviňují Peking z toho, že uměle udržuje kurz čínské měny na nízké úrovni, aby podpořil konkurenceschopnost čínských exportérů.

Dnešní prohlášení podle analytiků naznačuje, že Čína neplánuje žádné radikální změny v hospodářského politice. "Je to případ ekonomiky, kde není zapotřebí politiku opravovat, takže budou prostě držet dosavadní kurz," uvedl ekonom Tim Condon ze společnosti ING Bank.

Čínský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 9,1 procenta, tedy nejpomalejším tempem za dva roky. V příštím roce se očekává zpomalení růstu pod devět procent.

Na čínské hospodářství má negativní dopad slábnoucí poptávka po čínském exportu, která je důsledkem nepříznivých ekonomických podmínek ve Spojených státech a Evropě. Peking proto potvrdil svůj záměr snížit závislost čínské ekonomiky na zahraniční poptávce a investicích, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK