Jeden z věřitelů OP žádá pokutu pro insolvenční správkyni

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 20. prosince (ČTK) - Firma Lignolet, která je jedním z věřitelů zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov, požádala brněnský krajský soud, aby udělil insolvenční správkyni OP Miloslavě Horské pokutu 50.000 korun. Prý nepostupovala správně, když využívala služeb advokátní kanceláře Jiří Jestřáb & Richard Tomanek. Tomanek v insolvenčním řízení již dříve zastupoval při projednávání žaloby pro zmatečnost největšího věřitele podniku, Českou spořitelnu. ČTK informaci získala v insolvenčním rejstříku. Horská pochybení odmítá.

Na skutečnost, že Tomanek zastupoval spořitelnu, upozornil poprvé v září druhý největší věřitel zkrachovalé textilky, firma Pyrghos Lefkos. Podle společnosti Lignolet správkyně ani členové věřitelského výboru na tuto skutečnost nereagovali. Lignolet proto navrhuje soudu, aby potrestal pokutou nejen Horskou, ale i členy věřitelského výboru.

"Taková chyba, respektive svévole, je již naprosto neomluvitelná. Dotčené osoby měly dokonce ještě tolik arogance, že dotčené advokátní kanceláři přes vědomí překážky zastupování rozšířily mandát a zvýšily odměny," uvedl ve zprávě v insolvenčním rejstříku jednatel společnosti Lignolet Stanislav Strakoš.

Horská s jeho názorem nesouhlasí. "Spolupráci s advokátní kanceláří odsouhlasil věřitelský výbor, byl to standardní postup. Připomínky společnosti Pyrghos Lefkos i Lignolet zasílaly soudu, se mnou nekomunikují. Soud, ovšem až začátkem prosince, rozhodl, že mám spolupráci s advokátní kanceláří ukončit. To jsem také učinila," uvedla správkyně.

Oděvní podnik je v úpadku od loňského ledna. Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, žádají 2,15 miliardy korun. Podle znaleckého posudku je hodnota OP zhruba 1,1 miliardy Kč. Experti se však shodují na tom, že jeho hodnota klesá.

V dobách, kdy podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí, nyní je to asi 400.

orv jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK