Americké akcie prudce zpevňují, obavy z krize prozatím slábnou

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem, za kterým bylo hned několik faktorů. Investoři jednak reagovali na příznivou statistiku ze Spojených států a z Německa, povzbudily je ale také informace o citelném poklesu nákladů na obsluhu španělského dluhu. Obavy z dalšího vývoje dluhové krize v zemích eurozóny se tak prozatím dostaly do pozadí.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.051 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 2,4 procenta. Širší index S&P 500 přidával zhruba 2,5 procenta na na 1235 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 2,8 procenta na 2594 bodů.

Jedním z hlavních důvodů k růstu akciových indexů byla zpráva, že počet zahájených staveb v USA během listopadu vzrostl o 9,3 procenta a v ročním přepočtu činil 685.000. To je nejvíce od loňského dubna. Počet vydaných stavebních povolení byl nejvyšší od března 2010. V Německu se pak zvýšily hodnoty indexů důvěry mezi podnikateli i spotřebiteli.

Vzhůru se vydaly například akcie výrobců síťových zařízení, kteří těžili z pondělní zprávy, že americký telekomunikační obr AT&T vzdal snahu o převzetí mobilního operátora T-Mobile USA. Investoři očekávají, že se díky tomu budou rychleji zvyšovat výdaje na zařízení pro mobilní sítě.

Během dopoledne přidávaly přes deset procent například akcie společnosti Alcatel-Lucent, zisk zhruba ve stejném rozsahu ale měly také akcie Juniper Networks a dalších menších firem z oboru. Index výrobců síťových zařízení NYSEArca Networking přidával asi 5,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK