Mzdové tarify v zemědělství vzrostou v příštím roce o 2,2 pct

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Mzdové tarify v zemědělství vzrostou v příštím roce v průměru o 2,2 procenta, u dělnických profesí o tři procenta. Vyplývá to z kolektivní smlouvy vyššího stupně, kterou dnes podepsali zástupci zemědělských odborů se svazy agrárních podnikatelů. ČTK to potvrdily obě strany.

Kromě růstu tarifů budou upraveny některé zaměstnanecké benefity. "O sto korun na celkem 350 korun vzrostla částka, kterou budou zemědělští podnikatelé přispívat zaměstnancům, kteří mají uzavřeno penzijní připojištění," řekl ČTK šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek.

Za zemědělské podnikatele vede kolektivní jednání Českomoravská agrární konfederace, která sdružuje Zemědělský svaz ČR a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů. Kolektivní smlouva vyššího stupně bývá závazná pro všechny podnikatele v oboru. Počet zaměstnanců je odhadován zhruba na 80.000.

Průměrná mzda v tuzemském zemědělství loni vzrostla o 3,3 procenta na 18.644 Kč, tedy výrazněji než průměrně rostly platy v Česku. I tak ale finanční ohodnocení lidí pracujících v odvětví zůstalo jen na zhruba třech čtvrtinách celorepublikového průměru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK