České dráhy před Vánocemi posilují ještě více vlaky

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Avizované zvýšení kapacity vlaků Českých drah před Vánocemi o 10.000 míst k sezení nestačí, dopravce proto k vybraným spojům připojí další vagóny s kapacitou 2000 míst. Posílí zejména vlaky z Prahy do Pardubic, Olomouce a dále na Ostravsko a Valašsko. ČTK to dnes řekl mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský. Zvýšený zájem registrují i další dopravci. Spojují si ho spíše s vánočními svátky, než s pohřbem exprezidenta Václava Havla.

Mezi nejvytíženější vlaky ČD patří expres Ex 121 Košičan, který odjíždí z Prahy v 9:17, uvedl Šťáhlavský. "Cestujícím, kteří na tento vlak nemají rezervaci, doporučujeme, aby využili jiných spojů," řekl. Téměř vyprodané jsou i rychlíky Ex 129 Hradčany a Ex 151 Jan Perner.

Zvýšený zájem cestujících zaznamenal podle mluvčího Aleše Ondrůje i autobusový dopravce Student Agency. "Týká se to dneška a pátku, souvisí to s Vánoci," uvedl. Společnost dnes například nasadila ke 40 autobusům deset mimořádných vozidel. Vyprodané jsou zejména páteční spoje z Prahy do Brna. Obdobná situace je u železničního dopravce RegioJet, kterého Student Agency provozuje.

V regionech je situace klidnější. Zvýšení poptávky po přepravě nezaregistrovali například v Plzeňském kraji. "Zájem o jízdenky na zítřek je standardní, žádné větší nákupy neevidujeme," řekla ČTK Lenka Štruncová, vedoucí provozu centrálního autobusového nádraží v Plzni, které patří největšímu západočeskému dopravci ČSAD autobusy.

Přepravní kapacitu zatím nebude zvyšovat ani společnost Autobusy Karlovy Vary, která provozuje denně několik dálkových linek mezi lázeňským městem a Prahou. Podle ředitele Zdeňka Suchana je současný počet vozů dostatečný. "Z našich zkušeností vyplývá, že v pátek bývá nápor především z Prahy do Varů. Vzhledem k současnému dění ale bude situaci sledovat dispečer a pokud by bylo nutné, operativně linku posílíme," uvedl Suchan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK