Americké akcie po zprávách z trhu práce zpevňují

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, za kterým byly především solidní údaje z tamního trhu práce a také růst indexu spotřebitelské důvěry. Oba indikátory potvrdily, že stav americké ekonomiky se dál zlepšuje, byť jen pomalu. Investoři přehodnotili také výsledek středečního tendru tříletých úvěrů, které nabídla Evropská centrální banka (ECB).

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.161 bodů a proti předchozímu závěru byl vyšší asi o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,6 procenta na 1251 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 0,7 procenta na 2597 bodů.

Na průběh obchodování příznivě působila zpráva o nečekaném poklesu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. V USA minulý týden o podporu požádalo zhruba 364.000 lidí, což je nejméně od dubna 2008. Na půlroční maximum pak vystoupil index spotřebitelské důvěry, který ve spolupráci se společností Thomson Reuters sestavuje Michiganská univerzita.

Stejně jako na některých dalších burzách jsou i v USA objemy obchodů jen velmi nízké. Řada obchodníků ale doufá, že se ještě dostaví tradiční silný růst těsně před koncem roku. Příznivé vyhlídky neovlivňuje ani o trochu slabší čtvrtletní růst ekonomiky, který po revizi činil 1,8 procenta místo dosud uváděných dvou procent.

"Obavy z druhé recese, o nichž ´medvědi´ hovořili ve druhém pololetí, jsou v tuto chvíli mimo hru. Investoři naopak vidí, že domácí makroekonomika je ve velmi dobrém stavu," poznamenal hlavní analytik finanční společnosti Federated Investors Phil Orlando. Za medvědy se označují obchodníci, kteří spekulují na pokles cen.

Vzhůru zamířily například akcie internetové společnosti Yahoo, které si připisovaly přes procento. Pomohla jim hlavně zpráva, že firma by se mohla zbavit svých asijských aktiv. Ty jsou ceněny dost vysoko, a mohly by tedy firmě pomoci vylepšit její finanční situaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK