Aukce frekvencí přinesla Francii 2,6 miliardy eur

22.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 22. prosince (ČTK) - Francie prodala druhou sadu frekvencí v kvalitnější části spektra pro přenos bezdrátových služeb čtvrté generace. Tamní vláda si prodejem zajistila 2,64 miliardy eur a licence udělí třem operátorům. Čtvrtý, a to společnost Iliad, může v případě zájmu používat síť jednoho z konkurentů. V prvním kole, kdy licence získali všichni čtyři operátoři, prodej frekvencí vládě vynesl 936 milionů eur.

Regulační úřad ARCEP uvedl, že licenci poskytl operátorům France Télécom, Bouygues a SFR. Posledně jmenovaný je ze skupiny Vivendi. Čtvrtý operátor, který ve Francii působí, tedy Iliad, může požádat o sdílení sítě SFR. Aukce nových frekvencí zformuje konkurenční prostředí na francouzském telekomunikačním trhu na mnoho let dopředu.

Společnost SFR uvedla, že v aukci získala dva bloky frekvencí, za které zaplatila 1,07 miliardy eur. Bouygues Télécom zaplatil 683 milionů eur za jeden blok, Orange France pak 891 milionů eur rovněž za jeden blok. Orange France je ze skupiny France Télécom.

Spolu s první sadou frekvencí tak France získává téměř 3,6 miliardy eur (zhruba 92,3 miliardy Kč). Minimální částka, kterou si Francie stanovila, podle agentury Reuters činila asi 2,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK