Prodej nových rodinných domů v USA vzrostl na maximum za 7 měsíců

23.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. prosince (ČTK) - Prodej nových rodinných domů na americkém trhu v listopadu vzrostl na nejvyšší úroveň za sedm měsíců a nabídka neprodaných domů klesla nejníže za pět a půl roku. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA potvrdily počínající oživování amerického trhu obytných nemovitostí z nedávných minim.

Prodej rodinných domů se meziměsíčně zvýšil o 1,6 procenta na celoročně přepočtenou úroveň 315.000. V meziročním srovnání se prodej zvýšil o 9,8 procenta.

Listopadový prodej je ale stále jen zhruba polovinou objemu, který ekonomové pokládají za známku zdravého trhu, a letošní rok tak bude zřejmě celkově nový nejhorší v historii. Dosavadním minimem od roku 1963, kdy se tyto údaje začaly shromažďovat, byl loňský rok, kdy se prodalo 323.000 nových domů.

Nabídka domů na trhu vyjádřená počtem měsíců jejího vyčerpání při listopadovém tempu prodeje klesla na 6,0 měsíce z říjnových 6,2 měsíce a byla nejnižší za pět a půl roku. To rovněž naznačuje zlepšení na trhu, protože likvidace přebytku nabídky je předpokladem jakéhokoli oživení. Střední cena nového domu ale klesla o čtyři procenta na 242.900 dolarů (4,81 milionu Kč).

Nové domy sice představují necelou pětinu amerického trhu bydlení, pro ekonomiku však mají velký význam. Každý nový dům podle Národní asociace stavitelů domů vytvoří v průměru tři pracovní místa na jeden rok a přinese zhruba 90.000 dolarů na daních.

Podle údajů z tohoto týdne se prodej starších obytných nemovitostí na americkém trhu v listopadu zvýšil proti předešlému měsíci o čtyři procenta. Počet zahájených staveb minulý měsíc vzrostl o 9,3 procenta a celoročně přepočtený údaj 685.000 byl nejvyšší za poslední rok a půl. Počet vydaných stavebních povolení byl minulý měsíc nejvyšší od března 2010 a výstavba byla meziročně vyšší o 24,3 procenta.

"Dnešní údaje jsou vcelku v souladu s jinými daty z trhu bydlení z tohoto týdne a celkově ukazují na velmi rané oživování trhu. Mělo by to dodat důvěru v to, že celá ekonomika je na cestě k postupnému oživení," řekl hlavní analytik firmy Commonwealth Foreign Exchange Omer Eisner.

Krach neudržitelné cenové a nabídkové bubliny na realitním trhu vedl v USA v letech 2007-2009 k hypoteční a finanční krizi, která zachvátila celý západní svět a vedla k hluboké ekonomické recesi. Americký sektor bydlení stále není schopen plně oživit, protože podle ekonomů vláda různými opatřeními dlouho bránila jeho poklesu na rovnovážnou úroveň. Většina ekonomů čeká i příští rok další pokles cen, který bude plnému oživení bránit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK