Ve čtvrtek se uskuteční pouze valná hromada Sazky navržená ČSTV

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Představenstvo zkrachovalé loterijní firmy Sazka odvolalo na návrh akcionářů dvě ze tří mimořádných valných hromad, svolaných na 5. ledna. ČTK to dnes řekl dosavadní předseda představenstva Sazky Zdeněk Ertl s tím, že se uskuteční pouze valná hromada, o jejíž svolaní požádal Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Na jejím programu je změna v orgánech společnosti. Stanovisko ČSTV ČTK zjišťuje.

Na žádost ČSTV se ovšem již 9. prosince konala mimořádná valná hromada Sazky, která zvolila nové pětičlenné představenstvo. To má podat žaloby na prodej podniku. Podle Ertla však tato valná hromada byla svolána neoprávněně a nekonala se podle stanov společnosti. Valnou hromadu měl prý vést on, na jednání ale nebyl připuštěn. "Podal jsem jménem představenstva námitky k jejímu konání k rejstříkovému soudu," dodal.

Novým předsedou představenstva Sazky se podle ČSTV stal 9. prosince Karel Bouček, dalšími členy byli nově zvoleni Karel Coufal a Viktor Pavlík. Členy představenstva i nadále zůstali Vladimír Šimíček a Jindřich Rajchl.

Ve čtvrtek se neuskuteční valná hromada, kterou svolal Autoklub ČR, jenž navrhl projednat stav majetku Sazky po prodeji podniku, a valná hromada svolaná Sdružením sportovních svazů ČR, které chtělo projednat situaci firmy.

Loterijní byznys Sazky odkoupily skupiny PPF a KKCG, které patří mezi největší věřitele zkrachovalé společnosti. Obě skupiny dnes nemají s akcionáři Sazky v insolvenci nic společného, nijak se tedy ani neúčastní rozhodování o svolávání valných hromad. Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Tím největším je ČSTV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK