Fondy i akcie loni vesměs ztratily, investoři moc nevydělali

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Většina podílových fondů i akcií vykázala v loňském roce ztráty, takže Čechům vydělaly spíše peníze uložené na spořících účtech v bankách, penzijních fondech a stavebních spořitelnách. Jejich výnosy byly ale vzhledem k inflaci blížící se dvěma procentům vesměs jen minimální. ČTK o tom informovali analytici oslovení ČTK.

Průměrný výnos českých akciových fondů činil loni minus 17,23 procenta, těch zahraničních pak minus 14,92 procenta. Domácí dluhopisové fondy vykázaly v průměru ztrátu 1,21 procenta, zahraniční 1,02 procenta. České smíšené podílové fondy byly v minusu 7,32 procenta, zahraniční fondy stejné třídy minus 5,59 procenta. V případě fondů peněžního trhu vykázaly naopak ty tuzemské průměrnou výkonnost 0,65 procenta, zatímco zahraniční minus 0,36 procenta, řekl ČTK šéfredaktor serveru Penízenavíc.cz Petr Rozkošný.

Nejlépe si podle něj vedly akciové fondy investující do oborů farmacie a biotechnologie, dluhopisové fondy investující do českých dluhopisů, konzervativní smíšené podílové fondy a fondy peněžního trhu investující do krátkodobých dluhových cenných papírů silných společností ze západní Evropy.

Přímé investice do cenných papírů jsou velmi rizikové a tomu odpovídaly i loňské výrazné ztráty. Například hlavní index pražské burzy PX přišel v roce 2011 o 26 procent hodnoty. "Najdeme řadu titulů, které v minulém roce dokázaly výrazně posílit i přes nejistotu na kapitálových trzích, a naopak i naprosté propadáky," uvedl analytik Broker Consulting Jan Šimek. Nejúspěšnější americkou akcií z indexu Dow Jones, který zahrnuje akcie nejdůležitějších amerických společností, byly akcie McDonalds, jež si připsaly za minulý rok zisk 31 procent.

Příliš úspěšné nebyly investice v pojišťovnách. Výnosy investičního životního pojištění závisí na zvolené investiční strategii. Většinou pojišťovny, respektive jejich klienti investují do podílových fondů, ale výnosy jsou nižší než u přímých investic do podílových fondů, protože většina pojišťoven si navíc strhne poplatek za správu. Jejich zhodnocení bylo srovnatelné s podílovými fondy, upozornil Šimek.

Standardní zhodnocení nabízené stavebními spořitelnami činilo podle Šimka dvě procenta a k tomu se přičítá státní podpora. Spořitelny se snažily kompenzovat snížení výnosu ze státní podpory navýšením této úrokové sazby až na tři procenta. "Efektivní zhodnocení na šestiletém horizontu se pohybuje okolo čtyř procent," podotkl analytik.

Zhodnocení připsané penzijními fondy za loňský rok není ještě známé, nicméně experti předpokládají velké rozdíly ve výkonnosti jednotlivých fondů. Ty jsou dány zejména náklady penzijních fondů i v souvislosti s marketingem a důchodovou reformou. "Očekáváme výnosy penzijních fondů v rozmezí od nuly do 3,5 procenta," odhadl Šimek. I k tomuto produktu patří státní podpora.

"Je velmi zavádějící srovnávat jednotlivé investiční příležitosti pouze podle výkonnosti a ještě k tomu historické. Každý finanční produkt má další investiční kritéria, jako jsou riziko nebo likvidita. Navíc některé produkty jsou státem bonifikované a nabízejí účastníkům státní příspěvek. Každý produkt má své specifické vlastnosti a je vhodný do určité situace," uzavřel Šimek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK