Cena ropy Brent stoupla na sedmitýdenní maximum kvůli Íránu

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. ledna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala na sedmitýdenní maximum kvůli obavám z narušení dodávek suroviny z Íránu a příznivým ekonomickým údajům z Německa, Spojených států a Číny.

Kolem 17:15 SEČ ropa Brent zdražila o 92 centů na 113,05 dolaru za barel. Během dne se dostala až na 113,97 dolaru, tedy na nejvyšší úroveň od 14. listopadu. Cena americké lehké ropy WTI však nepatrně klesla na 102,86 dolaru poté, co v úterý uzavřela nejvýše od 10. května, napsala agentura Reuters.

Ropa Brent dnes prudce posílila po zprávě z diplomatických kruhů o tom, že vlády členských zemí Evropské unie dosáhly předběžné dohody o embargu na íránskou ropu, ačkoli se ještě nerozhodly, kdy bude toto embargo zavedeno. Později však ropa Brent velkou část zisků smazala.

Analytik Olivier Jakob ze společnosti Petromatrix upozornil, že vysoké ceny ropy by mohly posílit tlak na pokles poptávky po této surovině, a to zejména v Evropě. "Ceny ropy na této úrovni poškodí ekonomiku. Evropská poptávka po ropě bude za této cenové úrovně katastrofální," uvedl.

Ropa se loni zařadila mezi komodity s nejvýraznějším růstem. Cena ropy Brent se zvýšila o 13 procent, ropa WTI zdražila o více než o osm procent. Poptávku po ropě loni podpořily nepokoje v Severní Africe a na Blízkém východě, které narušily dodávky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 113,05 112,13 New York - Nymex WTI únor 102,86 102,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK