Ekonomika letos podle Saxo Bank poroste o 1,5 procenta

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Česká ekonomika v letošním roce stoupne podle odhadů Saxo Bank o 1,5 procenta. Na setkání s novináři o tom dnes informoval hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen. Podle odhadů dalších tuzemských finančních institucí by měla tuzemská ekonomika letos vykázat růst maximálně několik desetin procenta. Někteří ekonomové ale očekávají pokles ekonomiky.

"Dluhová krize eurozóny a recese omezí v letošním roce růst české ekonomiky. Rovněž rozpočtová obezřetnost české vlády související se snahou dostat deficit veřejných financí pod tři procenta HDP utlumí růst ekonomiky," uvedl Jakobsen. Tuzemská ekonomika je ovšem podle něj ve srovnání s dalšími ekonomikami regionu i EU v relativně dobré pozici, mimo jiné i díky tomu, že těží z výhod EU a zároveň má vlastní měnu. Inflace v ČR letos stoupne podle Jakobsena mimo jiné kvůli růstu daně z přidané hodnoty na 2,5 procenta.

I podle tuzemských ekonomiku jsou důvodem zhoršeného vývoje ekonomiky především dluhové problémy zemí eurozóny a oslabení zahraniční poptávky. Ministr financí Miroslav Kalousek tento týden uvedl, že česká ekonomika letos neporoste či klesne až o dvě procenta. Říjnová prognóza MF přitom očekává růst jedno procento.

Z listopadových výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí ale vyplývá, že česká ekonomika v příštím roce poroste v průměru o 0,8 procenta. Česká národní banka očekává příští rok růst ekonomiky o 1,2 procenta. ČNB ale vypracovala i alternativní scénář vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika příští rok podle ČNB klesla o 0,4 procenta.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že letos tuzemská ekonomika poroste o 1,6 procenta. Česká republika je stabilní a úspěšnou ekonomikou s dobrým reformním programem, uvedl v listopadu tajemník OECD Ángel Gurría.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK