Soukromý sektor v USA vytvořil mnohem více míst, než se čekalo

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. ledna (ČTK) - Americký soukromý sektor vytvořil v prosinci 325.000 pracovních míst, což bylo daleko více, než se očekávalo. Oznámila to dnes agentura ADP. Podle zprávy jiné agentury se počty plánovaných propouštění v USA minulý měsíc snížily na nejnižší úroveň za půl roku.

Ekonomové dotázaní agenturou Reuters odhadovali, že soukromé firmy vytvořily za minulý měsíc 178.000 pracovních míst. Za listopad revidované údaje ADP ukázaly vznik 204.000 pracovních míst.

Zpráva ADP přišla před pátečními souhrnnými údaji o prosincovém vývoji amerického trhu práce. Ekonomové zatím v průměru odhadovali nárůst počtu pracovních míst bez započtení zemědělského sektoru o 150.000 po listopadovém přírůstku 120.000 míst a nyní zřejmě své odhady zvýší.

Američtí zaměstnavatelé v prosinci oznámili plány rušení 41.785 pracovních míst. To bylo o 1,6 procenta méně než v listopadu a nejméně od loňského června. V meziročním srovnání však plány propouštění vzrostly o 31 procent, sdělila firma Challenger, Gray & Christmas.

Za celý loňský rok firmy zvýšily plány propouštění o 14 procent na 606.082 míst. Podle šéfa agentury Johna Challengera loni v propouštění hrál prim veřejný sektor, který se na celku podílel plnými 30 procenty. Vláda oznámila plány propuštění 183.064 lidí, což bylo rekordní maximum od roku 2002, kdy Challenger začal tyto údaje zveřejňovat. Druhý byl finanční sektor s plánem zrušení 63.624 míst.

Challenger předpokládá, že letos bude vládní sektor dál výrazně propouštět. "Washington je pod ohromným tlakem na omezování výdajů a vypadá to, že každou dohodu na prodloužení snížených daní, zvýšení dluhového stropu a schválení rozpočtu bude provázet snížení výdajů včetně rušení míst," uvedla firma.

Propouštění bylo loni nadále vyšší než plány najímání nových zaměstnanců. Za celý rok se oznámené plány na zvyšování počtů zaměstnanců ale zvýšily o 33 procent na 537.572 míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK