Výrobce osobních vozů Volvo Car loni zvýšil prodej o pětinu

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 5. ledna (ČTK) - Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car v loňském roce zvýšil prodej o pětinu na 449.255 vozů. To představuje nejlepší výsledek od roku 2007. Oznámila to dnes firma, kterou předloni koupila čínská společnost Geely. Dodala, že je nyní nejrychleji rostoucím producentem luxusních automobilů.

Automobilka nadále předpokládá, že za celý loňský rok vykáže zisk. Během prvních devíti měsíců roku vydělala 477 milionů švédských korun (zhruba 1,4 miliardy Kč), napsala agentura Reuters.

Společnost Volvo Car v listopadu uvedla, že hodlá do roku 2020 vytvořit více než 10.000 nových pracovních míst, a to zejména v Číně. Firma předpokládá, že její prodej se do té doby vyšplhá na 800.000 vozů ročně.

Čínská Geely předloni koupila Volvo Car od americké společnosti Ford Motor za 1,5 miliardy dolarů (přes 30 miliard Kč). Volvo je na tom nyní lépe než švédský konkurent Saab, kterého předloni převzala nizozemská společnost Swedish Automobile od americké General Motors.

Saab loni v dubnu zastavil výrobu, protože jeho dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Minulý měsíc vyhlásil švédský soud bankrot Saabu. Podle nucených správců ale o zkrachovalý podnik či některé jeho části vyjádřilo zájem několik potenciálních kupců. Předchozí dohoda o převzetí Saabu čínskými investory zkrachovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK