ČSÚ oznámí výsledky průmyslu a stavebnictví za listopad

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí výsledky průmyslu a stavebnictví za listopad. V říjnu průmyslová výroba meziročně zrychlila růst na 1,7 procenta po zářijovém zvýšení o 1,6 procenta. Stavebnictví v říjnu meziročně prohloubilo propad na osm procent po zářijovém poklesu o 7,1 procenta.

"Průmysl brzdí ještě rychleji, než se čekalo," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Průmysl jako dosavadní tahoun české ekonomiky ubírá na tempu podle něj s tím, jak zpomaluje zahraniční poptávka. A s koncem roku přijde i propouštění, které v průmyslu zatím vidět nebylo," dodal.

Vyhlídky na příští rok nejsou podle Dufka nijak povzbudivé. "A tak s velkou pravděpodobností můžeme čekat, že na začátku roku uvidíme první poklesy průmyslové výroby od poslední recese," uvedl.

Za problémy tuzemského stavebnictví podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance stojí nedostatečná poptávka domácností i státu; na stavění podle něho nejsou peníze. Upozornil, že počet vydaných stavebních povolení ale meziročně roste. "Bohužel nemůže za to optimismus, ale strach mnoha lidí z vyšší sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na stavební práce," dodal.

Pikora se domnívá, že rok 2012 bude pro české stavebnictví podstatně slabší než rok 2011. Navíc je velmi pravděpodobné, že DPH na stavební práce nevzroste jednou, ale hned dvakrát. "Na druhé zvýšení DPH nestačí investoři a spekulanti včas zareagovat. Přítomná poptávka proto nebude dostatečně posílena, ale bude trvale oslabena poptávka pro příští roky. Stavebnictví se proto vrátí na své předkrizové hodnoty až po mnoha letech," uvedl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK