Woodford nebude usilovat o návrat do vedení Olympusu

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. ledna (ČTK) - Bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford (51), který byl v říjnu odvolán z funkce, vzdal svůj tříměsíční boj o výměnu vedení v japonském výrobci elektroniky a zdravotnického vybavení a svůj návrat do čela firmy, protože nemá podporu velkých japonských akcionářů. Bude rovněž žalovat firmu kvůli neplatné výpovědi. Firmou Olympus nyní zmítá skandál kvůli dlouholetému zakrývání ztrát z investic.

Woodford odhalil účetní podvody ve firmě v objemu 1,7 miliardy USD (34,4 miliardy Kč). Nepodařilo se mu však přesvědčit japonské institucionální akcionáře, včetně hlavních věřitelů, kteří nadále podporují současné vedení firmy obviněné z nedostatečného dohledu nad hospodařením.

"Přestože jsem udělal správnou věc, žádný z velkých japonských institucionálních akcionářů mi neposkytl slovo podpory," uvedl Woodford v prohlášení zaslaném médiím.

Olympus odvolal Woodforda z funkce prezidenta a generálního ředitele v polovině října po šesti měsících ve funkci. Brit Woodford byl prvním cizincem v čele firmy a jedním z mála cizinců, kteří stojí v čele japonských firem. V Olympusu pracoval 30 let.

Olympus nyní prochází patrně největším skandálem ve své historii. Vyšetřování potvrdilo, že firma zhruba dvě desetiletí schovávala ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Firmu kvůli skandálu vyšetřuje japonská policie, prokurátoři a regulační úřady, ale také úřady v USA a Británii.

Hlavní věřitel a akcionář firmy, banka Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG) podporuje současné vedení, v jehož čele stojí Šuiči Takajama. To usiluje o kapitálové spojení s konkurenční firmou, která by posílila finance Olympusu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK