HTC klesl poprvé za dva roky čtvrtletní zisk, o 25,5 pct

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 6. ledna (ČTK) - Tchajwanskému výrobci chytrých telefonů HTC Corp. klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 25,5 procenta na 11,02 miliardy tchajwanských dolarů (7,3 miliardy Kč). Firma zaznamenala první pokles zisku za dva roky a výsledky zůstaly za odhady analytiků, protože se jí nedaří v konkurenci telefonů firmy Apple a Samsung. Za celý rok však zisk společnosti vzrostl.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk až 13,33 miliardy TWD. Za celý rok však zisk společnosti stoupl o 57 procent na 62,05 miliardy TWD. HTC je čtvrtým největším výrobcem chytrých telefonů na světě.

Firma HTC zažila v roce 2010 a na počátku roku 2011 přímo pohádkový vzestup. Za 14 měsíců do dubna 2011 se cena jejích akcií více než ztrojnásobila a tržby za rok a půl stouply čtyřnásobně. Díky pověsti rychlého inovátora se firmě podařilo za pět let dostat z původně neznámého výrobce telefonů na zakázku pro další firmy mezi přední globální značky.

Akcie firmy však po rychlém vzestupu zažily prudký pád. Za celý loňský rok nakonec ztratily 42 procent, což byl druhý nejhorší výkon z předních výrobců chytrých telefonů. Hůře si vedla jen firma Research in Motion, výrobce telefonu Blackberry.

Konkurenční jihokorejská firma Samsung dnes naopak uvedla, že čeká ve čtvrtém čtvrtletí rekordní zisk. Firmě pomohl mimořádný zisk a vysoký prodej vyspělých modelů telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK