Průmysl a zahraniční obchod překvapily, stavebnictví dál klesá

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Dnešní statistická čísla poskytla příznivý obraz vývoje české ekonomiky. Výsledky českého průmyslu, který podle statistiků v listopadu meziročně zrychlil růst na 5,4 procenta, překonal i ta nejoptimističtější očekávání. Příjemně překvapil i zahraniční ochod, jehož obrat dosáhl nejvyšší měsíční hodnoty od vzniku Česka. Stavební produkce opět klesla, ale zmírnila propad na 2,3 procenta z říjnových osmi procent. Analytici však varují před přílišným optimismem.

"Výsledky průmyslu po delší době překvapily v pozitivním směru, a to dokonce tak, že dynamika produkce předčila veškeré odhady," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory dnešní statistika signalizuje, že příchod recese nebude tak razantní, jak se původně zdálo.

Čísla ale podle Rožumberského nelze přeceňovat. Značným dílem k němu z důležitých odvětví přispěly opět pouze výroba aut a strojírenství, kde ovšem sehrálo roli jednorázové dokončení většího množství zakázek. Podle Pikory je alarmující, že zatímco zahraniční tržby vzrostly o 15,7 procenta, tuzemské klesly o 0,7 procenta. "Zjednodušeně řečeno, doma poptávka není a v zahraničí kvůli problémům Evropy ubude," podotkl.

Vyhlídky na první polovinu letošního roku podle ekonomů proto nejsou optimistické. "Po celou první polovinu roku očekáváme meziroční poklesy průmyslové výroby dosahující až o tři procenta, do černých čísel by se pak průmysl měl vrátit až v závěru letošního roku. Za loňský rok odhadujeme, že si průmysl polepšil o zhruba sedm procent, pro letošní rok se však obáváme poklesu o 1,2 procenta," řekl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Výsledky zahraničního obchodu podle Pavel Sobíška z UniCredit Bank zdaleka nepřipomínají ekonomiku postiženou krizí. V listopadu skončil přebytkem 18,4 miliardy korun a byl meziročně o 8,5 miliardy korun vyšší. Obrat zahraničního obchodu vzrostl na 511,6 miliardy korun, nejvyšší měsíční hodnotu v historii České republiky.

"To tu ještě nikdy nebylo. Za jednu hodinu proteklo v průměru přes hranice zboží v hodnotě převyšující 711 milionů korun. Tím opět vzrostlo naše zapojení do světové ekonomiky," uvedl Pikora. Upozornil, že dovozy i vývozy začaly zrychlovat růst, jako kdyby se světová i domácí ekonomika nadechla k růstu.

Historicky nejvyšších hodnot dosáhl podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Milana Hovorky vývoz i dovoz. V běžných cenách se meziročně vývoz zvýšil o 9,6 procenta a dovoz o 6,3 procenta. "Přiblížení se hranici tří bilionů korun ve vývozu za celý rok 2011 je teď ještě reálnější," uvedl. Tahounem exportu byl podle něj nadále automobilový průmysl.

Stavebnictví i v listopadu klesalo navzdory dobrému počastí, které stavařům přálo, komentoval listopadová čísla prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. "Nejhůře je na tom dopravní infrastruktura, která je téměř výhradně závislá na vypisování veřejných zakázek - a těch je díky vládní politice škrtů stále méně," řekl ČTK.

Podle Pikory listopadový údaj navíc neukazuje pravou realitu. "Řada lidí se totiž snažila urychlit stavební práce kvůli očekávanému růstu daně z přidané hodnoty," míní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK