Japonská ekonomika bude v nejbližší době stagnovat

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. ledna (ČTK) - Japonská ekonomika bude v nejbližší době stagnovat kvůli zpomalujícímu globálnímu ekonomickému růstu a silnému jenu, pak mírné oživí. Velkým rizikem zůstává dluhová krize v Evropě. Uvedl to dnes guvernér japonské centrální banky Bank of Japan (BoJ) Masaaki Širakawa.

Širakawa však dodal, že japonský finanční systém jako celek je stabilní. Japonské banky nemají problémy se získáváním financí, i když na globálních finančních trzích panuje napětí. Je však nadále potřeba pečlivě situaci sledovat.

"Evropské dluhové problémy zůstávají největším rizikem. Tento problém může poškodit nejen evropské ekonomiky, ale také globální ekonomiku jako celek prostřednictvím pohybů finančních trhů," uvedl Širakawa při svém projevu na setkání šéfů regionálních poboček centrální banky. Jeho poznámka přichází ve stejný den, kdy akcie v Asii klesají v reakci na páteční rozhodnutí agentury Standard & Poor's snížit rating devíti zemím eurozóny, včetně Francie a Rakouska, které měly do té doby nejvyšší hodnocení.

Měnový výbor BoJ ponechal na svém posledním zasedání minulý měsíc měnovou politiku beze změny. Zhoršil však své ekonomické hodnocení a uvedl, že růst bude stagnovat nejméně do letošního jara. Devítičlenný výbor zřejmě v případě úrokových sazeb svůj názor měnit nebude, protože evropská dluhová krize destabilizuje trhy a obnovila růst jenu. Očekává se však, ze zhorší ekonomickou prognózu na letošní fiskální rok do konce března a na příští rok, protože místní firmy pociťují dopad zpomalující globální poptávky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK