Počet sítí LTE stoupne během pěti let čtyřikrát na 200

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Barcelona 28. února (zvláštní zpravodaj ČTK) - Počet mobilních sítí čtvrté generace využívajících technologii LTE vzroste během pěti let čtyřikrát na 200. LTE (Long Term Evolution), které umožňuje rychlé datové přenosy, bude fungovat v 70 zemích proti nynějším 30. Uvedla to dnes společnost Wireless Inteligence na veletrhu Mobile World Congress.

První komerční síť LTE funguje ve Švédsku od roku 2009. V Česku operátoři technologii zatím testují a čekají na aukci frekvencí.

Počet připojených zařízení v sítích LTE by se měl do roku 2016 zvýšit z loňských deseti milionů na půl miliardy. Zároveň by se měl zvyšovat podíl připojených telefonů na úkor počítačových modemů, tzv. USB donglů. Zatímco v příštím roce budou telefony tvořit zhruba pětinu připojených zařízení, v roce 2015 by to již měla být polovina. Zatímco průměrná cena donglu je nyní 200 dolarů, chytrý telefon s LTE stojí okolo 500 USD.

"Dostupnost chytrých telefonů s LTE limituje nedostatek harmonizace v oblasti využívaného kmitočtového spektra," uvedl analytik Wireless Inteligence Joss Gillet. Využití různých frekvenčních pásem v jednotlivých zemích podle něj může bránit celosvětovému roamingu, protože to vyžaduje od výrobců připravit zařízení na mnoho nesourodých frekvencí.

Telefony podporující LTE má v nabídce téměř každý významnější výrobce. Dodavatelé infrastruktury, kteří prezentovali svá síťová řešení již před několika lety, musí čelit vzrůstajícím obavám, jak se vypořádat s očekávaným strmým nárůstem objemu přenášených dat. Na MWC je tak pro Huawei, Nokii Siemens, Ericsson, Alcatel Lucent a další dodavatele hlavním tématem zvyšování kapacity sítí a efektivní řízení jejich provozu.

V Česku by se měly dražit kmitočty pro LTE letos na podzim. V březnu má ČTÚ zveřejnit podmínky pro potenciální účastníky aukce. Očekává se zájem stávajících tří operátorů i možnost vstupu čtvrtého hráče na trh.

LTE umožňuje datové přenosy o rychlostech v řádu stovek Mbit/s. Zatím nejvyšší rychlost dosáhla Nokia Siemens Networks, když tento měsíc překonala 1,4 Gbit/s. Komerčně nabízené maximum v sítích 3G se pohybuje okolo 40 Mbit/s.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK