Euro se po zprávě o nových volbách v Řecku propadlo pod 1,28 USD

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kurz eura odpoledne po zprávě o nezbytnosti nových voleb v Řecku propadl hranicí 1,28 USD a sestoupil k dolaru na nové minimum za čtyři měsíce. Smazal tak počáteční zisky dosažené díky silnému růstu německé ekonomiky.

 

Euro spadlo až na 1,2769 USD, nejníže od 18. ledna, a kolem 16:20 SELČ bylo se ztrátou 0,3 procenta na 1,2788 USD. Dolar vůči jenu po zprávách z americké ekonomiky vystoupil nad 80 jenů a s přírůstkem 0,3 procenta byl na 80,06 JPY.

Řecké parlamentní strany se dnes nedohodly na vytvoření vlády odborníků, jak navrhoval prezident Karolos Papulias. Země tak směřuje k dalším předčasným parlamentním volbám, které se uskuteční v červnu.

Euro dopoledne podporovaly údaje, podle nichž německá ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,5 procenta a zachránila eurozónu před propadem do recese. Náladu investorů však brzy podkopal prudký pokles indexu důvěry analytiků a investorů v německou ekonomiku.

Dolar získával díky sérii smíšených zpráv z ekonomiky. I když údaje o růstu maloobchodních tržeb byly slabé, podpořilo jej zlepšení průmyslové aktivity v oblasti New Yorku a zvýšení ukazatele nálady v sektoru obytné výstavby. Investoři srovnávají pomalý, ale stabilní růst americké ekonomiky s nejistotou jinde ve světě, zejména v Evropě a v Číně.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK