Zisk výrobce počítačů Lenovo loni stoupl o 73 procent

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 23. května (ČTK) - Zisk čínského výrobce počítačů Lenovo v loňském fiskálním roce stoupl o 73 procent na 473 milionů USD (9,5 miliardy Kč). Tržby se za rok do konce března zvýšily o 37 procent na 29,6 miliardy USD a dodávky počítačů na trh o 35 procent. Firmě, která je druhým největším výrobcem počítačů na světě, se podařilo zvýšit podíl na trhu na 12,9 procenta.

V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk firmy vzrostl o 59 procent na 67 milionů USD. Tržby se zvýšily o 54 procent na 7,5 miliardy USD. Silný růst zaznamenala společnost navzdory ekonomickým problémům v Evropě a Severní Americe. Tržby na těchto trzích stouply ve čtvrtletí o 85 procent na 3,4 miliardy USD a na celkových příjmech firmy se podílely 45 procenta. Dodávky počítačů na trh v Severní Americe vzrostly o 26 procent, přestože celkové dodávky počítačů v regionu zůstaly ve stejném období téměř beze změny. V Číně se dodávky zvýšily o 22,7 procent a tržby o 32 procent na 2,9 miliardy USD.

Firma dodala, že k růstu přispěl také společný podnik s firmou NEC v Japonsku a koupě německého výrobce multimediálních produktů a spotřební elektroniky Medion. Obě dohody Lenovo dokončilo v červenci.

Lenovo v roce 2010 vstoupilo také na trh mobilního internetu a vyrábí chytré telefony a tablety, kterými konkuruje firmám Apple, Samsung a HTC. Prodej přístrojů Lepad a Lephone však stále zaostává jak za zahraniční konkurencí, tak za výrobky čínských firem Huawei Technologies a ZTE, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK