Vláda schválila nové rozdělení daní, velká města dostanou méně

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Příjmy většiny menších měst a obcí stoupnou, naopak velká města dostanou o 1,1 miliardy korun méně. Vláda totiž dnes schválila novelu zákona o rozpočtovém určení daní, informoval ČTK zdroj obeznámený s jednáním vlády. Koalice se na změnách v zákonu dohodla na počátku týdne a chce návrh schválit již na červnové schůzi poslanců. Zákon by měl platit od příštího roku.

 

Praha by podle kompromisu, k němuž dospěly vládní strany ODS a TOP 09, měla přijít ročně o 650 milionů korun, Brno o 203 milionů, Ostrava o 158 milionů Kč a Plzeň o 90 milionů korun ročně. Původně chtělo ministerstvo financí snížit příjmy čtyřem největším městům o zhruba pět miliard korun. S tím ale ODS nesouhlasila.

Mírně si pohorší i 378 úplně nejmenších obcí do 200 obyvatel, které mají velkou rozlohu. Výměra rozlohy obce, která je jedním z kritérií, se návrhem omezuje maximálně na plochu tři hektary na obyvatele.

Menší obce a města dosud dostávaly v průměru 6800 korun na jednoho obyvatele. Změnou zákona by se to mělo zvýšit na zhruba 9000 korun.

Nově se také počítá se zvýšením váhy kritéria prostého počtu obyvatel jako prvku, který přispěje ke snížení rozdílů příjmech na obyvatele, a to z dosavadních tří procent na deset procent. Nově by se také měl příjem obce odvíjet částečně i od počtu dětí mateřských škol a žáků základních škol navštěvujících školu zřizovanou obcí.

Celkově se do rozpočtového určení daní přidá 12 miliard korun, zejména na úkor národních dotačních titulů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK