Vláda schválila vznik Státního pozemkového úřadu

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Vláda dnes schválila zákon o vzniku Státního pozemkového úřadu, který má od příštího roku nahradit současný Pozemkový fond a síť pozemkových úřadů. Novinářům to řekl premiér Petr Nečas s tím, že tento krok přinese obrovskou úsporu administrativních nákladů a agend.

Nový úřad má od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což nyní dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. Tu v současnosti vykonává soustava pozemkových úřadů.

Nový úřad bude moci finančně podporovat zemědělce, jak to dnes činí Pozemkový fond. Proti tomu, aby příjmy budoucího úřadu mohl resort zemědělství používat na dotace pro zemědělce a rozvoj venkova, bylo původně ministerstvo financí. Za dobu své existence čerpalo české zemědělství a venkov z fondu zhruba 12 miliard korun, letos by to měla být zhruba miliarda Kč.

PF spravuje státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce. Vznikl k 1. lednu 1992. V současné podobě, kdy je právnickou osobou zapsanou v obchodním rejstříku, má fungovat do konce roku 2012. K 1. lednu 2013 by se měl stát organizační složkou státu podřízenou ministerstvu zemědělství.

Ministerstvo zemědělství na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci PF a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. MZe se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) proto sestavil šestičlenný tým, který dohlíží na transformaci a ukončení činnosti PF.

Média v nedávné minulosti upozornila na několik sporných rozhodnutí vedení fondu. Směnu lukrativních státních pozemků v oblíbeném lyžařském areálu Bedřichov v Jizerských horách za běžná pole na Liberecku a Třebíčsku podle dubnových informací Hospodářských novin vyšetřuje policie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK