Zemědělci dnes vyjeli na protestní jízdy s 2000 stroji

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zemědělci dnes na protest proti zrušení daňových úlev u nafty a zdanění vína blokovali na řadě míst dopravu. Přes 2000 vozidel asi dvě hodiny brzdilo provoz celkem na 200 trasách ve 12 krajích Česka. Účast byla větší, než organizátoři očekávali. Na tiskové konferenci to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Protesty se vyhnuly Praze, farmáři z Libereckého kraje se připojili jen manifestačně. Veleba nevyloučil, že ještě v červnu by protesty mohly pokračovat.

 

Protest se konel v době od od 9:00 do 11:00. "Účast překonala naše očekávání. Zapojilo se 2067 kusů techniky, převažovaly traktory. Tras bylo rovných 200," uvedl Veleba. Agrárníci původně očekávali účast jen do 1800 vozidel, na poslední chvíli se však k protestům připojila řada zemědělců, kteří dopředu účast neavizovali.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy se zemědělci, kteří na řadě míst způsobili pomalou jízdou tvoření kolon, setkali s rozhořčením některých řidičů, převládala však prý spíše podpora a pochopení.

Podle Velebových informací kabinet při svém dnešním jednání zrušení takzvané zelené nafty od příštího roku odsouhlasil. "Stalo se tak bez jednání s námi, považujeme to za jasný doklad arogance moci," podotkl rozhořčený Veleba. Zrušení je součástí opatření, která by měla v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 12 korun za litr více než rakouští zemědělci a o devět Kč více než Poláci. Ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. V případě zrušení zelené nafty by podle Veleby Česko se Slovenskem byly jediné dvě země v Evropské unii, kde by podobnou úlevu farmáři neměli.

mjr vit

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK