Europoslanci doporučili zavést v EU daň z finančních transakcí

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropský parlament (EP) chce společný systém daně z finančních transakcí. Europoslanci dnes valnou většinou hlasů totiž schválili zprávu, která doporučuje zavést tuto daň v Evropské unii, případně v její části, pokud ji sedmadvacítka nepodpoří jednotně. Výsledek hlasování sice není závazný, protože europoslanci nemají žádné pravomoci v otázce daní, Evropská komise ho ale již dříve uvítala, neboť očekávaný souhlas EP zvýší politický tlak na členské státy, aby v této věci dosáhly kompromisu. Česká republika se v minulosti opakovaně vyslovila proti zavedení této daně.

 

Zprávu podpořilo 487 poslanců, 152 jich bylo proti a 46 se hlasování zdrželo. "Velké vítězství," napsala po hlasování na Twitteru Anni Podimataová, která byla zpravodajkou schváleného dokumentu.

Daň z finančních transakcí se má stát významným zdrojem nových příjmů, podle posledních odhadů by to na úrovni celé EU znamenalo až 57 miliard euro (přes 1,4 bilionu korun). Tyto peníze by tak mohly pomoci konsolidovat veřejné rozpočty. Komise ve vysvětlujícím prohlášení mimo jiné uvedla, že tato daň by mohla vést ke snížení nebo menšímu nárůstu zdanění příjmů a práce, což by stimulovalo spotřebu a celkovou poptávku.

Český ministr financí Miroslav Kalousek v polovině března po schůzce ministrů financí EU ale prohlásil, že banky by tuto zátěž stejně promítly do cen pro běžné spotřebitele, takže by chystané daňové opatření bylo jen na úkor konkurenceschopnosti Evropy. Stejný názor při dnešní debatě, která hlasování předcházela, zastávala řada europoslanců.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK