V Liberci už nebude svítit Eltodo, město odstoupilo od smlouvy

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 23. května (ČTK) - Ve stotisícovém Liberci už nebude veřejné osvětlení a signalizaci na křižovatkách spravovat firma Eltodo-Citelum. Město odstupuje od smlouvy. Důvodem je porušení smlouvy ze strany Eltoda, které prý ani po urgencích městu nedodalo dopravní ústřednu, která má řídit provoz křižovatek. Smlouva je navíc nevýhodná, město si správu zajistí levněji, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Lukáš Martin ČSSD. Představitelé firmy Eltodo dnes nechtěli věc komentovat v prohlášení jen uvedli, že studují výpověď a nejsou si vědomi žádného porušení smlouvy.

Eltodo-Citelum získalo zakázky na správu osvětlení a křižovatek ve stotisícovém městě v roce 2006 na 15 let. Jednou z podmínek byly investice do modernizace osvětlení a křižovatek dohromady za 169 milionů korun. Za šest let už firma ve městě proinvestovala 112 milionů korun a další investice připravuje, sdělil již dříve ČTK ředitel společnosti Václav Chmelík. Peníze investované do rozvoje systému bude chtít firma zpět. Radnice je na to připravena, i když výši investic zpochybňuje. "Investice se musí doložit," řekl Martin.

Smlouvu města s firmou Eltodo už delší dobu kritizuje i opozice. Podle stínového radního pro ekonomiku Jaromíra Baxy (Změna pro Liberec) má Liberec omezené možnosti ovlivnit technické řešení ve svých ulicích a navíc platí příliš mnoho. Kdyby město smlouvu vypovědělo výrazně by podle něj ušetřilo. Letos zaplatí 64 milionů korun, z toho jen 33 milionů jsou náklady na správu systému, zbytek je splátka investic. "Výpověď smlouvy by sice přišla na 90 milionů korun, avšak tato částka by se vrátila zhruba do pěti let v závislosti na tom, jak drahý úvěr by si město muselo vzít," tvrdí Baxa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK