Nečas: Odchod Řecka z eurozóny je reálnou variantou

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. května (zpravodajové ČTK) - Odchod Řecka z eurozóny je reálnou variantou. V Bruselu to dnes při příjezdu na summit EU řekl český premiér Petr Nečas. Dodal, že vystoupení Řecka z eurozóny bude za určitých podmínek jedinou možností. Dopady takového kroku by ale podle něj dolehly i na Českou republiku.

"Samozřejmě by bylo lepší, kdyby Řecko plnilo úsporný program a zůstalo v eurozóně," podotkl také Nečas při příjezdu na jednání, kde se dá čekat mimo jiné i právě debata o Řecku, které sužují dluhy a politická krize.

Nečas zdůraznil, že případný odchod Atén od eura by znamenal otřes, který by se dotknul i České republiky. Mohl by vést například ke snížení půjček do podnikatelské sféry a k zamrznutí mezibankovního trhu. "Ono to bez následků a bez nákladů nebude," podotkl premiér.

"Představa, že by se případný odchod Řecka z eurozóny nás nedotknul, je naivní a nepravdivá," řekl Nečas. Vláda podle něj už ve spolupráci s ČNB připravila možnosti, jak na takovou situaci případně reagovat. Konkretizovat je ale odmítl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK