Merkelová nadále proti eurobondům, chce podporu pracovní mobilitě

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. května (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes opět vyslovila proti zavedení společných dluhopisů, tzv. eurobondů, které jsou prý v rozporu s evropskými smlouvami. Po příjezdu na mimořádný summit Evropské unie v Bruselu dodala, že chce pomoci obnově hospodářského růstu v eurozóně podporou pracovní mobility, tedy aby se občané unie stěhovali za prací do jiných členských států.

"Eurobondy nepřispívají k obnově růstu v eurozóně," prohlásila Merkelová podle agentury AFP. Evropské smlouvy podle ní zakazují vzájemné přebírání závazků mezi jednotlivými státy v EU. "To podle mého názoru zahrnuje i eurobondy," dodala.

Mezi opatření povzbuzující hospodářský růst naopak zařadila "prohloubení vnitřního trhu".

"Navrhnu, abychom zlepšili mobilitu pracovního trhu, protože v některých zemí se hledají kvalifikovaní pracovníci a v jiných je vysoká nezaměstnanost," řekla Merkelová.

Německo se podle ní chce také zasazovat o užší spolupráci v rozličných projektech týkajících se reformy sociálních systémů a regulace pracovního trhu v eurozóně. Podle Merkelové je zapotřebí také většího nasazení Evropské investiční banky ve prospěch obnovy růstu v unii.

"Dnes se ale nic nerozhodne. Budeme si jen vyměňovat stanoviska," podotkla kancléřka s tím, že rozhodnutí o dalším směřování unie by mělo padnout až na řádném summitu v červnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK